Om Sundsstrands förskola

Glada barn och ballonger! En clown är på besök på förskolan.

Organisation

Sundsstrands förskola består av en huvudbyggnad och en modulbyggnad. Förskolan är indelad i 4 åldersgrupperade team. Teamen har namn efter färgen på ytterdörren.

Röda teamet; avd. Måsen & Svanen. Till Röda teamet hör två av våra yngregrupper. Avdelningarna är traditionellt uppbyggda med ett större mat- och lekrum, två grupprum samt en ateljé. Barnen äter alla sina måltider på sin avdelning.

Blå teamet; avd. Makrillen & Laxen. Här har vi just nu våra äldsta barn. Avdelningens lokaler består av ett större samlingsrum och två grupprum. Avdelningen har också tillgång till ett större gemensamt grupprum samt en stor, ljus ateljé som erbjuder möjligheter till all form av kreativt lärande och undervisning. Blå teamet äter alla sina måltider i vår stora fina matsal.

Gröna teamet; avd. Hajen och Valen. Här har våra barn 3–4 åringar sina hemvister under läsåret 2022/2023. Gröna teamet har samma uppbyggnad som Blå teamet och tillsammans med Gröna teamet delar man på de gemensamma utrymmena; matsal, större grupprum och ateljé.

Vita teamet; avd. Snäckan och Stranden. Vita teamet ligger i modulbyggnaden, alldeles intill huvudbyggnaden. Till Vita teamet hör 2 av våra yngregrupper. Varje avdelning har ett stort rum, två grupprum och en mindre ateljé. Vita teamet äter alla sina måltider på avdelningen.

Lokaler och omgivning

Sundsstrands förskola stod färdigbyggd i maj 2020. Lokalerna är ljusa och väl anpassade till den utbildning som bedrivs i förskolan. Utemiljön är också anpassad till den moderna förskolan och erbjuder bland annat odlingsmöjligheter och utomhuskök.

Sundsstrands förskola ligger nära både skog och hav som förskolans personal regelbundet besöker tillsammans med barnen. Skogen besöks i regel varje vecka!

Förskolan har också nära till kommunala busshållplatser som gör det möjligt att besöka Uddevalla stad för exempelvis ett besök på bibliotek eller teater.

Köket

I förskolans välutrustade kök arbetar en kock och ett köksbiträde. Köket tillagar maten från grunden och bakar bröd varje vecka. Deras vision är att baka i stort sett allt bröd som serveras.

Förskolan har ett nära samarbete med köket kring måltidspedagogik vilket innebär att alla barn serveras måltiderna via buffé. Barnen uppmuntras att smaka, men tvingas aldrig. Var och en har rätt till sin egen smak! För arbetar även med ”månadens grönt”. Det innebär att barnen får bekanta sig med olika typer av frukter och grönsaker. Barnen får se, känna, lukta och smaka. Månadens grönt serveras dagligen (även med andra grönsaker) i olika former och tillagad på olika sätt. Måltidspedagogik väcker barns nyfikenhet och lust att våga smaka på nya saker och ger på sikt en positiv inverkan på deras förhållningssätt till mat.

.

Förslag på sidor