Om Måltidsservice

Grönsaker och slev

Måltidsservice tillagar och serverar mat till barn och elever från förskola till gymnasium i kommunens regi och till boende inom äldreomsorgen sam till den som behöver service i form av matlådor och hjälp med matinköp från den lokala affären. Vi strävar efter att följa livsmedelsverkets rekommendationer och vi har hög kompetens hur man sätter samman en matsedel så den passar de flesta och att maten uppfyller allas behov.

"Livsmedelsverket arbetar i konsumenternas intresse aktivt för säkra livsmedel, redlighet, det vill säga ärlighet, i livsmedelshanteringen och bra matvanor. Livsmedelsverket är central förvaltningsmyndighet för livsmedelsfrågor och sorterar under Jordbruksdepartementet."

Vi har egenkontrollprogram på alla våra enheter och det är miljöavdelningen som svarar för kontrollen. 

Våra kök och restauranger

Vi har välutbildad och engagerad personal som arbetar på bästa sätt utifrån varje köks förutsättningar och vi är cirka 160 personer som arbetar på måltidsservice inom:

De allra flesta av våra gäster har tillagningen på plats. Ett 40-tal tillagningskök som lagar maten men några enheter har begränsade möjligheter och får maten från ett närliggande kök. I ett centralkök lagas och packas matlådor till ca 300 kunder.

Varje dag serveras mer än 15 000 luncher och cirka 1500 måltider varje dygn till våra äldre. Inom kommunens äldreomsorg serveras alla dagens mål tillagade i våra kök.

Vi kan som lite kuriosa berätta att det en vanlig "köttbulledag" serveras ca 70 000 köttbullar, 780 liter sås och 1,4 ton potatis! Till detta serveras även grönsaker, bröd och mjölk och givetvis lingonsylt.

Välkommen till bords!

Måltidspolicy och nutritionsprogram

Restaurangerna inom barn- och utbildning arbetar efter en måltidspolicy och inom äldreomsorgen har socialtjänsten tagit fram ett nutritionsprogram för att  styra måltidsverksamheten. Vi planerar att utvidga samarbetet med socialtjänsten och på så vis tänka bredare kring måltidens betydelse.

Andra verksamheter har även de möjlighet att nyttja måltidsservice kompetens för till exempel rådfrågning, upphandling och inte minst – utbildning.

Uddevalla går i bräschen – Måltidspedagogik i förskolan!

Uddevallas förskolor och måltidsservice är aktivt drivande för att förändra synen på måltiden för våra minsta. Med engagemang och framgångsrikt genomförande av den första delen i ett forskningsprojekt kallat Måltidspedagogik i förskolan har detta lett till ett stort intresse för de minstas måltidssituation – långt utanför projektets deltagare. Att prova på och vänja sig vid nya smaker och sätt att ta till sig olika råvaror tidigt bäddar för en mer hälsosam livsstil när man växer upp och kan vara en viktig nyckel till ett friskare folk.

Måltidspedagogik i förskolan

Kontakt

Margreth Lyngstam, +46 522‑69 70 86

Enhetschef

margreth.lyngstam@uddevalla.se

Samhällsbyggnad Varvsvägen 1

45181 

UDDEVALLA

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00