Användbara digitala verktyg

Den här sidan är under uppbyggnad. Efter hand kommer vi här att samla tips och länkar till digitala verktyg som kan vara användbara i skolan. Om vi inte anger något annat så är verktygen gratis.

Classroomscreen är ett digitalt verktyg för att underlätta tydliggörande pedagogik. Det är en hemsida där man snabbt kan skapa en bild att visa med projektor under lektionen. Du kan välja bland flera olika verktyg, såsom olika klockor, timers, gruppgenerator m.m. En ny, mycket efterlängtad funktion är att det går att skapa ett gratis konto och spara sina skärmar. Har du inte testat detta så gör det!

Whiteboard.fi är en interaktiv whiteboardtavla med många möjligheter. Du som lärare styr om du vill att eleverna ska se din tavla på sina datorer eller om du vill visa någon av elevernas för de andra. Du kan gå in och titta på vad eleverna skriver. Det går också att göra gemensamma whiteboards där flera kan skriva samtidigt.

Digital frågesport Du har troligen redan stött på Kahhoot. Det är ett verktyg för digital frågesport med flervalsfrågor på tid. Du kan antingen skapa egna frågesporter eller använda en som någon annan har gjort. Trots tidspressen och risk för frustration är det många av våra elever som tycker att det är riktigt kul.

Vill du kunna styra hur uppgifterna ska se ut, om det ska gå på tid eller välja andra typer av frågor är Socrative ett bra verktyg.

Under vårterminen testade vi flera olika verktyg för digitala tipspromenader. Alla hade sina för- och nackdelar. Nu ska vi testa ett nytt som verkar riktigt lovande: Mixquiz. Du gör dina frågor och väljer på en karta var frågorna ska ligga. När deltagaren kommer till rätt plats kommer frågorna upp. Deltagarna behöver inte ladda ner en särskild app utan följer bara en länk man delar. Det går också att använda samma verktyg för att skapa vanliga quiz eller för att skriva ut tipsfrågorna på papper för en traditionell tipspromenad.

Förslag på sidor