Pedagog Uddevalla
Välkommen att ta del av Uddevalla kommuns blogg för skolutveckling. På Pedagog Uddevalla vill vi dela goda exempel på utvecklingsarbete och stödja pedagogers och skolledares professionella utveckling - allt i övertygelsen om att det är tillsammans vi kan åstadkomma förändring. Vi gör varandra bra!

-
Lucka 9 : 44 kreativa och enkla julpyssel för barn
Julledigheten står runt hörnet och bakom den här luckan delar vi en länk till en sida med förslag på 44 enkla och roliga julpyssel man kan göra med eleverna.
Läs hela inlägget
Kategori
Julkalender -
Lucka 8 : Nobelprislektioner
Vad är attosekundpulser? Hur liten är en kvantprick? Vad är mRNA? Hur kan man ge “röst åt det osägbara”?
Läs hela inlägget
-
Lucka 7 : Historien om Sverige med Farah
Undervisar du i historia och tycker att SVT:s satsning Historien om Sverige är väl mastig att visa dina elever?
Läs hela inlägget
-
Lucka 6 : Flera sätt att levandegöra ett ämne:Att skapa motivation med arbetsområdet medeltiden.
Marita Viktorsson, förstelärare på Bokenäs skola berättar om hur hon skapade motivation och engegemang hos eleverna genom flera olika kulturella uttryckssätt inom ett ämnesområde i årskurs 5.Ett av målen för klassen var att skapa en lättläst, inspirerande faktabok som kunde läsas av andra elever för att lära sig om medeltiden. Resultatet blev en fantastisk bok skapad av 32 elever som har publicerats i skolbibliotekskatalogen. Boken vann ett pris från bokförlaget Hegas som en spinoff på inspirera...
Läs hela inlägget
-
Lucka 5: Författarbesök för alla fyror
I januari 2024 ordnar skolbibliotekarierna författarbesök för alla fyror. Sedan flera år tillbaka tillbringar författaren Thomas Halling en vecka i Uddevalla. Han har skrivit många böcker i olika genrer som passar åldersgruppen.
Läs hela inlägget
-
Lucka 4: Idag lanseras nya Mediapoolen Play
Mediapoolens plattform Digital Pedagogik byter skepnad och namn och blir Mediapoolen Play.
Läs hela inlägget
Kategori
Julkalender -
Lucka 3: Snart dags för Nobeldag
Förlaget Natur & Kultur har dagen till ära satt ihop ett "Nobel-kit" för elever i mellanstadiet.
Läs hela inlägget
-
Lucka 2: Högstadiet och havet
Med havet runt hörnet finns många möjligheter att motivera eleverna till lärande. I skrivande stund kanske det inte är så lockande att ge sig ut men det är hög tid att planera inför vårens undervisningsaktiviteter.
Läs hela inlägget
-
Lucka 1: Lyckat bokprojekt på Ramnerödsskolan och Hovhultsskolan
Under höstterminen har Hovhultsskolan F-3 och Ramnerödsskolan F-6 samarbetat och haft SKUA- träffar tillsammans (språk och kunskapsutvecklande arbetssätt). Samarbetet har handlat om att planera gemensamma aktiviteter som har utgått från ett bokprojekt.
Läs hela inlägget
-
Mänskliga rättigheter på dagordningen när Amnesty gästade Ramnerödsskolan
Hur ser egentligen situationen ut för miljontals kvinnor världen över? Hur kommer det sig att kvinnor fortfarande tillåts diskrimineras, förtryckas, torteras och begränsas på sin frihet utan att världens länder sätter stopp för det? Kan vi privatpersoner påverka och göra skillnad? Dessa var några av de frågor som Arlinda på Amnesty International lyfte och problematiserade för Ramnerödsskolans niondeklassare.
Läs hela inlägget
Kategori
7-9 -
Ett framtidspaket för årskurs 9 på Ramnerödsskolan
Vilket program på gymnasiet ska jag läsa? Vad behöver jag tänka på inför en anställningsintervju och varför är privatekonomi ett viktigt ämne som vi bör ha kunskaper om och verktyg för? Frågorna är inte alltid enkla att besvara eller hantera för våra ungdomar som redan nu har börjat fundera och ta ställning. Dessa viktiga samhällsfrågor besvarades av Ung Företagsamhet som gästade Ramnerödsskolan med ett kunskapspaket som de kallar för “framtidskoll”.
Läs hela inlägget
Kategori
7-9 -
Mobilfri skoldag ger goda effekter på trygghet och studiero
Eleverna är mer sociala på rasterna, koncentrationen på lektionerna har ökat och kränkningsanmälningarna som rör sociala medier har blivit färre. Detta är några av de positiva effekter av mobilfri skoldag som Västerskolans personal har uppmärksammat. Framgångsfaktorer i arbetet är att all personal hjälps åt och att eleverna förstår anledningarna bakom förbudet.
Läs hela inlägget
-
Så blir utvecklingssamtalet mer elevaktivt
Vi frågade några förstelärare om de bästa tipsen för att få ett givande och elevaktivt utvecklingssamtal. Eleverna måste få tid till att förbereda sig och ha tydliga ramar för samtalet för att med tiden kunna bli mer självständiga i att reflektera över sitt eget lärande, svarade pedagogerna.
Läs hela inlägget
Kategori
Grundskolan -
Fröken, jag kan läsa…och jag är bara 5 år!
Förstå känslan för eleven OCH för oss lärare på Äsperödsskolan när vi hör en elev utbrista detta under en lektion på höstterminen i förskoleklass - helt fantastiskt. Det var precis detta vi var ute efter när vi gjorde en satsning och omorganisation i förskoleklass.
Läs hela inlägget
-
Läsprojekt år 2
Läsprojektet för årskurs 2 rullar på i Uddevalla grundskola. Alla lärare har anmält sin klass och information kring när boklådan kommer skickas ut på mejl. I läsprojektet delas också ut en högläsningsbok till samtliga 29 klasser. Årets högläsningsbok heter Allomorferna och är skriven av Sara Lövestam. Sara Lövestam svarar nedan på 3 snabba frågor och skickar en hälsning till alla.
Läs hela inlägget
Kategori
Skolbibliotek -
Fritids på sälsafari
Fritidshemmet på Källdal anpassad grundskola har varit på en härlig och lärorik utflykt till Lysekil. - Våra elever utmanades, växte och utvecklades, berättar fritidslärare Ida Bodahl.
Läs hela inlägget
-
Kommunikationskartor gör skoldagen tillgänglig
På Källdalsskolans anpassade grundskola har personalen fördjupat sitt arbete med kommunikationskartor som en del av Skolverkets språk- och kunskapsutvecklande insats. Kommunikationskartorna används nu i alla ämnen. – Arbetet har utvecklat oss, säger försteläraren och lärledaren Linda Linsten.
Läs hela inlägget
-
Pedagogiskt ledarskap i fokus på Ramnerödsskolan 7-9
Ramnerödsskolan deltar i ett forskningsprojekt som ska främja en positiv skolkultur som stärker elevernas skolprestationer och sociala färdigheter. Projektet har gett goda resultat för trygghet och studiero men också ökat lärarnas kollegiala lärande.
Läs hela inlägget
-
Norgårdenskolan bjöd in verksamheter som stöttar unga
17 maj arrangerade Norgårdenskolan sin första Samverkansdag, en förmiddag där eleverna hade möjlighet att träffa viktiga verksamheter för ungdomar som exempelvis Ungdomsmottagningen och Fältenheten. Måltidsservice fixade en utelunch med salladsbuffé dagen till ära.
Läs hela inlägget
-
Elevers målningar på konstutställning i Uddevalla och Göteborg
Passa på att se Sommarhemsskolans åttondeklassares fina konstutställning som pågår just nu på Sinclair. I sommar flyttas delar av utställningen till Göteborg. Utställningarna är finalen på projektet Att vara ung i Västra Götaland som arrangerats av Riksförbundet Sveriges konstföreningar i Västra Götaland.
Läs hela inlägget
Kategori
7-9 -
Klass 5 Bokenäs skola vinner Hegas tävling för sin fantastiska faktabok om medeltiden
Eleverna i klass 5 på Bokenäs skola har vunnit Hegas bokförlags tävling "spinn vidare på era favoritberättelser" för sin fantastiska faktabok om medeltiden. Vinsten är en klassuppsättning böcker. Ta del av boken och läs läraren Maritas berättelse hur klassen arbetat med medeltiden på många olika sätt.
Läs hela inlägget
-
Skräpplockardag startskott för temaarbete på Äsperödsskolan
Onsdagen den 5 april fick området runt Äsperödsskolan en ordentlig uppfräschning när alla klasser på skolan gick ut på gemensam skräpplockardag. Sammanlagt 11 stora sopsäckar med skräp samlade eleverna ihop. Dagen var också startskott för temaområdet ”Vatten” som alla på skolan nu arbetar med under tre veckor framöver.
Läs hela inlägget
-
Fransk filmpärla som skolbio under nationella filmveckan
Under vecka 12, som är Nationella filmveckan för barn och unga, har Kultur i skolan bjudit på skolbio för årskurs 6 och 7. Filmen som eleverna såg var den franska "Mina bröder och jag" en film fullspäckad med diskussionsämnen, vackra scener och fin filmmusik.
Läs hela inlägget
Kategori
Kultur i skolan -
Skaparglädje i regionalt konstprojekt
Hur är det att växa upp i Västra Götaland? Den frågan har 120 elever i klass 8 på Sommarhemsskolan tagit sig an med hjälp av fantasi, färger och former.
Läs hela inlägget
-
Lägesrapport i halvtid från TSI-teamet Magneten
Teamet för tidiga samordnade insatser, Magneten, har varit igång sedan september 2021 och har nu kommit halvvägs in i det treåriga projektet. Här berättar projektledare Henrik Malmström om några av de effekter och lärdomar som teamet hittills ringat in.
Läs hela inlägget
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00