Pedagog Uddevalla
Välkommen att ta del av Uddevalla kommuns blogg för skolutveckling. På Pedagog Uddevalla vill vi dela goda exempel på utvecklingsarbete och stödja pedagogers och skolledares professionella utveckling - allt i övertygelsen om att det är tillsammans vi kan åstadkomma förändring. Vi gör varandra bra!
-
Elevernas trygghet i fokus: Hogstorps skola fick utbildning i våldsprevention
Hogstorps skola har gått en utbildning i våldsprevention med fokus på att öka medvetenheten om våld och destruktiva könsnormer samt på hur man är en aktiv åskådare i våldssituationer. Genom utbildningen tar Hogstorps skola ett viktigt steg mot en tryggare och mer jämställd miljö för alla elever.
Läs hela inlägget
-
Roligare raster ökar trivsel och trygghet
Linnéaskolan har satsat på att erbjuda eleverna fler aktiviteter och trivsamma inslag under rasterna. Detta har ökat skolans trivsel, trygghet och studiero.
Läs hela inlägget
-
Projekt ska fortsätta utvecklingen av det våldsförebyggande arbetet
Bokenäs och Hogstorps skola samt fyra förskolor deltar i ett våldsförebyggande projekt tillsammans med Hälsokällan Fyrbodal. Att göra barn uppmärksamma på sina rättigheter och stärka goda förhållningssätt i förskolor, skolor och fritidshem är några av projektets syften.
Läs hela inlägget
-
Lucka 15: Kartläggningsmaterial som ökar skolanknytningen
Särskilda undervisningsgruppen Källan skickar en julhälsning med tips på kartläggningsmaterial som kan hjälpa dig, din elev samt vårdnadshavare att få ett helhetsgrepp på skolsituationen och vad som fungerar och inte. .
Läs hela inlägget
-
Mobilfri skoldag ger goda effekter på trygghet och studiero
Eleverna är mer sociala på rasterna, koncentrationen på lektionerna har ökat och kränkningsanmälningarna som rör sociala medier har blivit färre. Detta är några av de positiva effekter av mobilfri skoldag som Västerskolans personal har uppmärksammat. Framgångsfaktorer i arbetet är att all personal hjälps åt och att eleverna förstår anledningarna bakom förbudet.
Läs hela inlägget
-
Pedagogiskt ledarskap i fokus på Ramnerödsskolan 7-9
Ramnerödsskolan deltar i ett forskningsprojekt som ska främja en positiv skolkultur som stärker elevernas skolprestationer och sociala färdigheter. Projektet har gett goda resultat för trygghet och studiero men också ökat lärarnas kollegiala lärande.
Läs hela inlägget
-
Lägesrapport i halvtid från TSI-teamet Magneten
Teamet för tidiga samordnade insatser, Magneten, har varit igång sedan september 2021 och har nu kommit halvvägs in i det treåriga projektet. Här berättar projektledare Henrik Malmström om några av de effekter och lärdomar som teamet hittills ringat in.
Läs hela inlägget
-
Lucka 23: Studiebesök på Norrskolan
CPS, Collaborative & Proactive Solutions, är ett väletablerat förhållningssätt och metod på Norrskolan och flera i personalen har gedigen utbildning och erfarenhet i de verktyg som är centrala inom metoden. Nu har skolan berättat om sitt arbete för Internationella Engelska Skolan (IES) i Göteborg.
Läs hela inlägget
-
Lucka 20: Möblera för lärande, trygghet och studiero
Nu är det snart dags för välbehövligt jullov och efter det stundar en ny termin. Det är ett bra tillfälle att reflektera kring den fysiska lärmiljön i klassrummet och om den bidrar till att skapa de bästa förutsättningarna för elevernas lärande.
Läs hela inlägget
-
Lucka 12: Arbetssätt från forskningsstudie införs på hela skolan
Under läsåret 2020/2021 deltog elevhälsoteamet och några lärare från Forshällaskolan i en forskningsstudie ledd av Petri Partanen. Nu har de lärare som deltagit i forskningsstudien tagit arbetet vidare på skolan.
Läs hela inlägget
-
Lucka 2: Dalabergsskolans elever lär sig bli aktiva åskådare
Våldsförebyggande arbete har pågått på Dalabergsskolan under flera år och blivit ett av skolans förhållningssätt. Nu gör alla klasser och fritidshem på Dalabergsskolan återigen en större gemensam satsning för att utveckla metoder som förhindrar kränkningar och våld.
Läs hela inlägget
-
Uppskattad nätverksträff för fritidshemmen med psykologen Helena Pokka
Under fritidshemmens nätverksträffar 1/4 samt 4/4 fick pedagogerna ta del av verktyg för att utveckla ett professionellt förhållningssätt som syftar till gott samspel och delaktighet samt till att ge eleverna trygghet och bidra till deras lärande.
Läs hela inlägget
-
Läroplanens inledande delar får nytt innehåll till hösten
Regeringen har fattat beslut om nya formuleringar i de inledande delarna i läroplanen. Formuleringarna handlar om jämställdhet, sexualitet, samtycke och relationer samt om andra delar av skolans värdegrundsarbete, till exempel om att skolan ska motverka olika former av intolerans, våld och förtryck. Innehållet i kunskapsområdet breddas och undervisningen ska vara återkommande.
Läs hela inlägget
-
Lucka 4: Källans lärresurser
Personal och elever i särskilda undervisningsgruppen Källan har tillsammans producerat ett digert material för hur de arbetar för ökad skolnärvaro och måluppfyllelse. Detta har Källans personal organiserat på sin hemsida, fritt för vem som helst att använda.
Läs hela inlägget
-
Hovhultsskolan går på djupet med begreppet elevidentitet
Vad innebär det att vara elev? Det har Hovhultsskolans elever och personal undersökt och kartlagt tillsammans med två grundskolepsykologer. Resultatet ska vävas in i Hovhultsskolans utvecklingsarbete men även jämföras med en annan skolas uppfattningar av begreppet.
Läs hela inlägget
-
Skolan nödvändig motvikt mot porrindustrins påverkan på barn och unga
Ett av regeringens jämställdhetspolitiska delmål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Ändå finns våldsam pornografi för våra barn och elever att ta del av bara några knapptryck bort. Om vad det beror på och om hur förskolan, skolan och vuxenvärlden bör agera för att kunna vara en motverkande kraft berättade föreläsare Marcus Svensson under två föredrag för skolpersonal och föräldrar den tredje november.– Vi måste starta en folkrörelse här och nu, säger Marcus Svensson.
Läs hela inlägget
-
CPS utvecklar ledarskap, värdegrund och undervisning
Vilka är egentligen vinsterna med förhållningssättet CPS, Collaborative and Proactive Solutions? Här berättar Dalabergsskolans specialpedagog Linda Olsen Wadenhov och rektor Martin Svärd om de positiva effekter som skolan har uppmärksammat och som har gjort skillnad för både elever och personal i flera olika sammanhang.
Läs hela inlägget
-
Forskningsprojekt gav nya verktyg för trygghetsarbetet
Under våren 2021 har Forshällaskolan deltagit i ett EU-projekt med namnet REFLECT. I projektet har lärare fått verktyg till att träna elevers färdigheter i bland annat hur man lär sig vara en bra klasskompis, hur man arbetar i grupp och hur man kan koncentrera sig och vara uthållig en längre tid i skolan.
Läs hela inlägget
-
Att få skolan att funka för eleven
Cecilia Djupfeldt, lärare i Sommarhemsskolans flexgrupp, berättar om arbetet med elever som kan behöva nya stratgier och lärmiljöer som tar utgångspunkt i det som fungerar.
Läs hela inlägget
-
Så kan skolan stötta utlandsfödda vårdnadshavare
Tillitsfulla relationer mellan skolan och hemmet ökar elevens utvecklingsmöjligheter. Med kommunikation, empati och kunskap kan personal i förskola och skola hjälpa utlandsfödda föräldrar att hitta sin föräldraroll i ett nytt land. Det berättade föreläsaren Sonia Sherefai vid ett digitalt föredrag för pedagoger i Uddevalla 25/3.
Läs hela inlägget
-
Relationsarbete på elevernas arenor
Hur kan sociala medier bli verktyg för delaktighet och samhörighet i skolan? Det vet socialpedagogerna på Norgårdenskolan. De har utarbetat effektiva arbetssätt för att vara tillgängliga och bygga goda relationer med elever och vårdnadshavare, både IRL och digitalt.
Läs hela inlägget
-
Hogstorps skola håller värdegrunden levande i vardagen
Värdegrundsarbetet i Hogstorp är allt annat än en papperstiger. Under en konferens kring barns integritet berättade personal på skolan om sin resa mot ett väl integrerat förhållningssätt kring integritet och våldsprevention.
Läs hela inlägget
-
Våld i ungas vardag
Flera nyligen publicerade rapporter vittnar om att våld inte är något ovanligt i ungas vardag. Det är tung kunskap att ta till sig, men med många vuxna i skolan som har kunskaper om våld kan just du göra stor skillnad för en våldsutsatt elev.
Läs hela inlägget
-
Lucka 23: Rasten är ingen lek!
På många av våra skolor pågår aktivt arbete med organisering och strukturering av rastverksamhet. Genom ett medvetet arbete med rastverksamheten byggs stödstrukturer kring rasten och hjälper elever att lyckas med den fria leken, att alla har en meningsfull rast.
Läs hela inlägget
-
Lucka 10: Resurser för jämställt och våldspreventivt arbete i skolan
Många av våra skolor arbetar utifrån nolltolerans för skojbråk och kränkningar, har extra fokus på en jämställd undervisning eller på hur pojkars resultat i skolan kan förbättras. Här kommer några tips på digitala resurser att inspireras av, oavsett om din skola är mitt i ett våldspreventivt utvecklingsarbete eller inte.
Läs hela inlägget
Eller kontakta oss
Kommunen@uddevalla.se
0522-69 60 00