Forshällaskolan och hembygdsföreningen

7 november 2017, kl. 12.01

Sedan flera år tillbaka samverkar Forshällaskolan med sin hembygdsförening. I september hade jag förmånen att följa med ettorna under en av deras dagar på hembygdsgården.

bröd och smör

De har ett väl utvecklat samarbete där en grupp lärare planerar dagarna tillsammans med föreningen och sedan avslutas det hela med att elevernas föräldrar bjuds in för att ta del av det som eleverna skapat.

Efter promenaden till hembygdsgården välkomnades vi in i skolsalen där vi pratade om hur det var att gå i skolan för femtio och hundra år sedan och därefter fick eleverna prova på fyra olika stationer. Vi lärde oss om trä och virke i ladan, där fick vi tälja vår egen smörkniv och göra små båtar med segel av näver. I huset bredvid bakade vi vårt eget bröd och lärde oss om hur vetets korn torkas, tröskas och mals till mjöl. I köket fick vi kärna smör och smaka på nylagad äggost. Slutligen på loftet visade och berättade Ingmar om hur bina arbetar. Sedan rullade vi egna ljus av bivax. Självklart fick vi smaka på nyslungad honung men det roligaste var kanske att prova rökpusten. Mätta och glada vandrade vi tillbaka hem till skolan.

Tack till alla härliga elever och pedagoger och den hängivna hembygdsföreningen. Vilket fint sätt att arbeta ämnesövergripande och få kunskap om och insikt i vårt lokala kulturarv. Ni lyckas verkligen att berika skolans verksamhet och förankra den i det omgivande samhället.

/Cajsa Gustafsson, Skolbibliotekarie och Kultursamordnare.

Kategori

F-6

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Eller kontakta oss

  Telefonikon

  0522-69 60 00