Modersmålets dag: manifestation och mötesplats

16 februari 2018, kl. 14.36

Modersmålet är viktigt för människors identitet, för att kunna uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner och tänker. För fjärde året i rad firades Modersmålets dag på Bohusläns museum.

Modersmålets dag

På Modersmålets dag torsdagen den 15 februari kunde besökarna ta del av det viktiga arbete som modersmålslärare bedriver tillsammans med sina flerspråkiga elever. Lärare och elever hade ordnat en mässa där de visade upp projektarbeten med fakta om exempelvis länder, författare, språk, alfabet och maträtter. Olika pedagogiska spel, skönlitteratur och annat undervisingsmaterial blandades med vackra dräkter och kulturföremål. Ett och annat smakprov på maträtter fanns också att få till livs.

Modersmålets dag är också en unik mötesplats där du kan träffa människor från hela världen och höra språk från alla världens hörn blandas med svenska.

-Modersmålets dag är en viktig dag där vi visar upp den språkliga och kulturella rikedomen som vi har i Uddevallas för- och grundskolor, säger Ingela Sörensson-Nilsson, enhetschef för modersmål. Engagemanget från modersmålslärararna är stort och vi har en hög kompetens i Uddevalla.

Forskning visar att modersmålsstöd och undervisning i modersmålet har positiva effekter. De elever som kontinuerligt får träning i både svenska språket och i sitt modersmål får bättre resultat både generellt i skolarbetet och i svenskan än de elever som inte får modersmålsundervisning.

Om modersmålsundervisningen i Uddevalla

I Uddevalla undervisar 37 lärare i 22 språk. Arabiska, somaliska och kurdiska är de tre största modersmålen. 1200 elever får undervisning varje vecka.

Modersmål är ett frivilligt ämne och har en egen kursplan med betyg från år 6. Minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romani chib har egna kursplaner.

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Eller kontakta oss

  Telefonikon

  0522-69 60 00