Författarveckor

Nästan 1000 elever, en sjättedel av alla barn i våra grundskolor, får besök av en författare i klassrummet under januari månad

Författarbesök Magnus Ljunggren

En snickare använder ju hammare, spik, såg och så vidare men vilka är författarens verktyg? Författaren Magnus Ljunggren ställer frågan till en klass. Penna, papper, sudd kommer snabbt som svar, sen resonerar de sig vidare via datorn och händerna som trycker på tangenterna till hjärnan och fantasin. Allt som jag har varit med om, mina erfarenheter, är det viktigaste verktyget fortsätter Magnus och ger sedan exempel på hur en läskig upplevelse från hans barndom blir en bokidé som kan förvandlats och förädlas på flera olika sätt.

Tvärs över skolgården sitter en annan klass knäpptysta med stora ögon. Även där är det spöken och skräck som gäller med författaren Lena Ollmark. Det finns viss risk för att några av de äldre eleverna kommer drömma mardrömmar inatt.

De yngsta eleverna sitter samlade på mattan i sitt klassrum och lyssnar på Katarina Strömgård som läser högt ur Min hemliga katt. Hur har du ritat den där katten undrar en av eleverna. Katarina förklarar och visar och sen får eleverna rita och skapa sitt eget hemliga djur. Det blir många katter.

katteckningar

Bilden som jag målat upp visar Forshällaskolan häromdagen. Att vecka 3 och 4 blev författarveckor är något av en slump. Sedan många år tillbaka så besöker Thomas Halling våra fyror i början av vårterminen och i år har flera skolor använt bidraget Skapande skola till insatser riktade mot litteratur och skrivande. Personalen på Forshällaskolan menar att det ökar skrivglädjen. Vi har i flera år använt materialet Läslyktan i arbetet kring elevers läsning. I år använder vi dessutom skapande skola-bidraget till författarbesök för att väcka elevernas läs och skrivlust, förklarar en av lärarna

Lovorden från eleverna är många: Jättekul och jättebra säger de flesta. Vi lärde oss hur man kunde göra en berättelse och Vi fick fantisera med Magnus säger tvåorna. I femman hälsar de att Det var jätteroligt att träffa Lena Ollmark! Hon äger klassrummet och älskar spökhistorier och skräck själv, och hon berättar så bra att man bara vill höra mer.

Sommarhemsskolans åttor har haft skrivarverkstad med Sofia Nordin och på Forshällaskolan fördelades eleverna mellan ovan nämnda författare, Magnus Ljunggren, Lena Ollmark samt Katarina Strömgård som är illustratör. I april så har Hovhultsskolan sin alldeles egna författarvecka med Ulf Sindt och nästa vecka så tittar Thomas Halling in hos alla fyror. Eleverna förbereder sig genom att läsa och inspireras till att läsa ännu mer och skriva själva.

Även för oss skolbibliotekarier så väcker författarbesöken både läs- och skrivlust. Tack till alla inblandade!

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300