Boktips för din undervisning - Nidstången, första boken i serien Pax

Ofta efterfrågas böcker med ämnen som berör och som går att diskutera i klassrummet. Skolbibliotek Uddevalla presenterar nu löpande boktips som du kan ha användning av i undervisningen. Vi börjar med kapitelböcker för år 4-6 som finns att låna i grupp- eller klassuppsättning. Att använda skönlitteratur stärker läsflyt, självkänsla och skapar broar mellan eleverna när de får diskutera ett viktigt ämne. Till boktipsen lägger vi även lärarhandledningar när sådana finns och annat material som kan vara till nytta. Hör gärna av dig om du vill ha hjälp med boksamtal. Erfarenhet och metoder för detta finns. Välkommen att höra av dig och håll till godo!

/skolbibliotekarierna

Nidstången pax del 1

Pax-serien, skriven av läraren Ingela Korsell och deckarförfattaren Åsa Larsson, passar perfekt för ovana läsare i år 5-7. Korta actionfyllda kapitel med härligt läskiga illustrationer av serietecknaren Henrik Jonsson. Huvudpersonerna bröderna Alrik och Viggo befinner sig på kant med tillvaron och det finns mycket att diskutera kring mobbing och utanförskap. Hela serien omfattar tio böcker och i varje bok dyker det upp ett nordiskt väsen.

Boken kan vara ett spännande inslag när ni diskuterar forna tiders myter inom biologi, religion och historia. Vi hade en idé som aldrig blev genomförd, att placera de nordiska väsen här i Uddevalla och skapa en karta med elevernas egna berättelser om väsen kopplade till platser i vår stad. Har du andra idér eller vill ha stöd i arbetet så hör av dig till skolbibliotekarierna. Vi har även arbetat en hel del utifrån illustrationerna och haft Henrik Jonsson här på författarbesök.

Bonnierförlagen har publicerat en lärarhandledning fylld med tips:

https://www.bonnierforlagen.se/wp-content/uploads/2018/11/lh-npax-nidstangen.pdf

Första delen finns att låna som klassuppsättning, maila skolbibliotek@uddevalla.se eller boka här https://inblicken.uddevalla.se/min-forvaltning/forvaltningar/barn-och-utbildning/grundskola/grundskola/skolbibliotek-uddevalla/boklador/boklador-7-9.html

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300