Skärmbalans i våra barns och ungdomars liv

10 maj 2019, kl. 11.45

Tack till er som kom och lyssnade och medverkade till föreläsningen med Tarja Larsson och Gustaf Ferreira De Oliveira från Skärmbalansen. En viktig och nyanserad föreläsning om skärmanvändandet och dess konsekvenser för våra unga.

Goda råd till viktiga vuxna från Skärmbalansen

Tarja och Gustav delade med sig av tips och egna erfarenheter både som dataspelare, förälder och att ha mött föräldrar och ungdomar i problematiska situationer. Här är några saker av allt de pratade om:

Var nyfiken på vad din ungdom gör på nätet. För många av oss vuxna är det en värld vi inte förstår. Fråga och sitt med ibland och visa intresse.

Balans i livet. Är det ett problem? Ja, när skola, sömn, mat och relationer påverkas. Nej, om din ungdom har andra intressen också och sköter skola, sömn, mat, har relationer som fungerar och har någon form av fysisk aktivitet.

Ha få regler men håll dem! Eftersom vi vet att frontalloben utvecklas sist och hjärnan utvecklas tills vi är cirka 25 år så är det svårt att tala till förnuftet hos våra ungdomar. De går på känslor och lust och vi talar till den del av hjärnan som inte är fullt utvecklad och tror att de ska förstå. Sätt er ner gemensamt och gör upp vad som gäller och vad för konsekvens som blir om reglerna/regeln inte följs.

Problem med att stänga av i tid? Tex vid matsituation; Berätta när det är mat, påminn när det är ca 45 min kvar, 15 min kvar, 5 min, nu är det mat! Om ungdomen inte kommer så är det dags att dra ur internetsladden/stänga nätet. Men berätta konsekvensen innan. Gör så ett tag tills det fungerar.

Gustav som själv har varit beroende av att spela och mött många unga personer med samma erfarenhet ger tipset att fråga: HUR HAR DU HAFT DET PÅ NÄTET IDAG?

Ta hjälp av varandra och våga fråga! Det finns hjälp att få:

 • www.skarmbalansen.se
 • Kompassen 0522-69 51 09​
 • Föräldrarådgivningen 0522-69 67 68​
 • Spelberoendes föreningar och stödgrupper – finns i Trollhättan, öppna möten för spelare och anhöriga: tisdagar 18.30 - 20.30 (öppet för spelare och anhöriga).
 • Stödlinjen 020-81 91 00 (vardagar 9-21)​
 • Nationella hjälplinjen 020-22 00 60 (alla dagar 13-21)​
 • Föräldratelefonen 020-85 20 00

För utbildning och frågor om föreläsningar, kontakta Malin Törner, Drogförebyggande samordnare för kommunen: malin.torner@uddevalla.se, 0522-696822.

/Unni Norén, Drogförebyggande samordnare Grundskolan, Drogfri Ungdom.

Kategorier

Grundskolan Elevhälsa

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  Eller kontakta oss

  Telefonikon

  0522-69 60 00