Muntligt berättande som pedagogiskt verktyg

Alla kan bli goda berättare. Träna din berättarteknik och använd berättandet som verktyg för att lugna, distrahera eller för att stimulera fantasin. Det var berättarpedagogen Mikael Thomassons budskap när han föreläste på Mediapoolens halvdagsutbildning.

Du kan få din berättelse att lyfta!

Mediapoolen anordnade en mycket bra halvdagsutbildning i muntligt berättande den 10/ 5 i Uddevalla. Mikael Thomasson, berättarpedagog på Sagomuseet i Ljungby, höll i kursen.

Mikael startade förmiddagen med en föreläsning om den muntliga berättelsens kraft och om hur han arbetar med att utveckla elevernas muntliga förmåga. Han pratade även om hur du lär in en berättelse utantill och hur du fångar din publik.

Många pedagoger läser eller berättar sagor när rullgardinerna är neddragna i klassrummet och lugnet lägrat sig i klassen. Mikael gör tvärtom! Han berättar sagor när barnen slagit upp knäna, när de ska ta stelkrampsspruta, när de busar i matsalskön eller när de står och väntar på bussen. Sagorna har en lugnande och distraherande effekt på barn, samtidigt som deras fantasi får näring. Den inverkan borde användas mer ute i skolorna, menar Mikael.

Tyvärr har många, både vuxna och barn, en åsikt om sig själva att de inte kan berätta sagor. Den myten sticker Mikael hål på snabbt och lätt. Genom att låta oss kursdeltagare flyga som fåglar genom korridorerna, låta oss berätta om ett minne, låta oss komponera en historia utifrån ett föremål med mera, fick Mikael vår fantasi och berättarförmåga att lyfta utan prestationskrav. Precis så jobbar han med eleverna också och man förstår verkligen hur roligt barnen tycker detta är.

Timmarna med Mikael gick rasande fort, så snipp, snapp, snut, så var en lekfull, rolig och stärkande dag slut.

Vill din skola eller din klass få inspiration kring berättarkonsten? Kontakta då skolbibliotek@uddevalla.se Vi kan hjälpa till med bokning av Mikael Thomasson.

Tillsammans med Per Gustavsson har han skrivit boken Värdefulla sagor. Boken innehåller 35 sagor och sägner som ger dig verktyg för värdegrundsarbetet i förskola, skola och på fritids.

Han är också en av lärarna på Linnéuniversitets kurs ”Muntligt berättande i förskola och skola”.

Läs fler tips om muntligt berättande på Mediapoolens hemsida

Läs om sagomuseet

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300