Erasmusbesök på Norgårdenskolan

Under maj månad hade Norgårdenskolan besök av elever och lärare från det Erasmusprojekt som skolan medverkar i. Eleverna har arbetat med frågor kring mänskliga rättigheter men också haft tid för roliga fritidsaktiviteter i närområdet.

Här berättar Helena Hibell, Norgårdenskolans projektkoordinator, om besöket:

"Mellan den 18-23 maj hade vi besök av lärare och elever från Nederländerna, Bulgarien, Grekland och Island. Totalt kom 9 lärare och 20 elever. 19 familjer på Norgårdenskolan hade förmån att få vara värdfamilj. En värdmamma skriver: Ni har skapat en upplevelse för mitt barn som varit nervös, uttröttande stundvis något pinsam men helt fantastiskt underbart och kul. Det har gett henne insikter som vi inte kunnat ge henne på något annat sätt och erfarenheter hon kommer att bära med sig hela livet. Och en massa nya vänner.

Fokus inför Uddevallabesöket har varit artiklarna 16-21 i FN´s deklaration för mänskliga rättigheter. Vi har haft workshops och föreläsningar bland annat av professor Per Assmo som berättade historien bakom apartheidsystemet i Sydafrika. Vi hade också förmånen att få höra Susanne Hägglund som var född man och hur hennes resa genom livet varit. Naturskolan med Helene Grantz i spetsen har lärt oss om naturens rättigheter. Då var vi vid Krokestugan.

Vi har dessutom besökt Smögen, Gärlesborg, Hunnebostrand, Gustavsberg och Bohusläns museum. På Bohusläns museum fick vår bildlärare Sara Ferling inspiration av ett konstverk i utställningshallen. Eleverna fick sedan beskriva erasmusveckan genom målning.

Under fritiden var det beachvolley på Sunningen, kubb och brännboll på Utby, grillning på Mollön, givetvis köttbullsmiddag på IKEA och som avslut Liseberg.

Läs sammanfattning av Uddevallabesöket Pdf, 2.4 MB.

Läs om elevernas workshops Pdf, 2.4 MB.

Vill också passa på att tacka alla familjer som varit värdfamiljer! Utan Er hade projektet inte varit möjligt!"

Helena Hibell (koordinator)

Om samarbetet

Norgårdenskolan har än en gång blivit beviljade pengar att delta i europeiskt samarbete, Erasmus +, tillsammans med skolor från

  • Bulgarien,
  • Grekland,
  • Nederländerna och
  • Island.

Vårt projekt heter ”Living in a challenging world” och handlar om mänskliga rättigheter och hur vi kan rusta våra elever att bli goda europeiska medborgare. Europeiska skolor står för en utmaning när det gäller att hantera en ökad mångfald. Detta orsakar konflikter relaterade till intolerans och social utslagning i våra skolor men också i samhället. Ett av projektets mål är därför att genomföra aktiviteter som främjar tolerans och förståelse för andra kulturer och att vi alla är lika mycket värda oavsett var vi är födda.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300