Lucka 15: Resurser för svåra samtal i skolan

Det finns ämnen och teman i skolan som är extra svåra att tala med elever och kollegor om, men de är kanske också extra viktiga. Som tur är finns det material och resurser som kan underlätta för att föra samtal och diskussioner på rätt nivå. Här följer några tips.

Dags att prata om sexuella övergrepp

För att förebygga sexuella övergrepp, upptäcka och stödja utsatta barn, är det en förutsättning att barn har tillräcklig information. Barn behöver veta vad sexuella övergrepp är och vart de kan vända sig om de själva eller en kamrat skulle drabbas.

Med den här handledningen hoppas vi underlätta för personal inom skola och fritidshem att prata med barn och unga om sexuella övergrepp så att de kan få den information de vill ha.

Till webbplatsen för handledningen »

Att ta upp temat i skolan kan kännas svårt. Det kan finnas en rädsla att göra fel eller skapa onödig oro bland eleverna. Genom att få kunskap om hur barn vill bli bemötta, exempel på hur ämnet kan tas upp och samtala med kollegor ökar tryggheten. Det behöver inte vara svårt.

Hur pratar du?

Säger du "kärlek börjar alltid med bråk"" eller "pojkar kommer alltid att vara pojkar"? Hur pratar du är en kampanj från UN Women som handlar om att skapa en medvetenhet kring vilka värderingar vi uppmuntrar bara genom att använda gamla talessätt. Under 2015 anmäldes 28 967 fall av våld i nära relationer i Sverige. Språket är en nyckel till förändring – och alla som pratar med barn kan vara en del av den förändringen.

Till kampanjens webbplats

Barnen i kramdalen

Barnen i Kramdalen: en saga om integritet, tafsare och nättroll är en bilderbok för årskurserna förskoleklass – årskurs 3. Den handlar om integritet och varför det är viktigt.

Tanken är att boken på ett lekfullt och roligt sätt ska få barn att förstå begreppet integritet och rätten till sin egen kropp, och att de lär sig se varningstecken av faror som finns både i det verkliga livet och på internet. I slutet av boken finns frågor som kan användas som diskussionsunderlag mellan barn och vuxen.

Alla rätt

Tänk om dina kollegor skulle kalla dig för "hora" vid kaffeautomaten eller "äcklig" på måndagsmötet. Tänk om dina kollegor skulle ta strypgrepp på dig när du sitter vid datorn eller knuffa in dig i kopiatorn. Då skulle ni ha ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Webbplatsen ALLA RÄTT är en verktygslåda som vänder sig till dig som arbetar i skolan årskurs F-9. Den innehåller metoder och tips för att dagens unga inte ska behöva skriva #metoo mer. Ett viktigt prov som vi vuxna måste ha ALLA RÄTT på.

Här hittar du materialet »


God jul önskar elevhälsans kuratorer

Kategorier

Elevhälsa Julkalender

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300