Lucka 21: Barnkonventionen blir lag

Om bara ett par dagar blir Barnkonventionen lag då den träder i kraft 1 januari 2020.

Mycket material har publicerats kring ämnet och i denna lucka finner du tips på både utbildningar och böcker att ta del av för att arbeta med barnkonventionen på din skola.

Jordgubbsbarnen

Informationsmaterial för vuxna

Sveriges kommuner och regioner har sammanställt information för implementeringen. Lär dig vad det innebär att barnkonventionen blir lag genom att ta del av deras material.

Lekar och övningar med eleverna

Barnfonden har tillsammans med BTJ gjort en verktygslåda som med lekar och övningar tar upp barnkonventionens olika delar. Här hittar du deras verktygslåda.

Boksamtal

Ett annat sätt att skapa empati för andra människors utsatta situation och samtidigt få möjlighet att prata om svårigheter som vi ser i dagens samhälle med barnen är genom boksamtal.

I boksamtal lämnas inte eleverna ensamma med sin läsning, de får möjlighet att öva sig i läsning och samtal.

En skola som arbetat med mänskliga rättigheter och boksamtal under hösten är Västerskolan. Fem klasser i årskurs 7 har använt sitt skolbibliotek och lånat böcker av Skolbibliotek Uddevalla på temat mänskliga rättigheter i ett samarbete mellan svenska och so- lärarna. Två boksamtal samt andra uppgifter kopplade till boken har eleverna genomfört. Böckerna vi hade i boksamtalen var bland andra Alex dogboy, Jag är en pojke med tur, Stjärnlösa nätter, Jag är Malala, Eldens hemlighet och Pumans dotter. Samtalen har lett till många insikter om hur det är i andra delar av världen. Att se hur andra har det leder också tankarna till en själv. - Jag vill ha en ny mobil, och i boken vill barnen få gå i skolan, jag visste inte att andra kunde ha det så, berättade en elev.

En annan skola som arbetat med mänskliga rättigheter är Norgårdenskolan

Vill du starta upp ett arbete med tema mänskliga rättigheter på din skola?

Här hittar du boklådor, men hör av dig till skolbibliotek@uddevalla för individuella önskemål.

Jordgubbsbarnen

En nyligen utkommen bok som handlar om orättvisor vi ser dagligen, är boken Jordgubbsbarnen. Jordgubbsbarnen passar att läsa främst på mellanstadiet men alla som läser kan få till sig nya tankar av boken.

Skolbibliotek Uddevalla har 5 exemplar att låna ut, men köp gärna in till ditt skolbibliotek. Boken handlar om barnen vars föräldrar åker till Sverige och tigger. Författaren vill skapa förståelse för hur något sådant kan ske. Det är inte någon tung läsning, tvärtom, vi får en varm och hoppfull läsupplevelse. Vi får följa syskonen Maria och hennes bror Gabriel och hur de på sitt sätt hanterar den allt svårare vardagen i väntan på mamma och pappa som kommer hem med julklappar. Föräldrarna har själva sagt att de åker till Sverige för att plocka jordgubbar men när vintern kommer förstår Maria att det inte finns jordgubbar på vintern. Med boken vill Sara Olausson inge hopp till barnen.

Vill du också arbeta med boksamtal i din klass? Eller få hjälp, tips och idéer, hör av dig till skolbibliotek@uddevalla.se

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300