Författarvecka för fyrorna i Uddevallas grundskola
Thomas Halling är på återbesök till Uddevallas fjärdeklassare i grundskolan och under v. 5 besöker han inte mindre än 14 skolor. Han möter elever både i storsamlingar och i små grupper och fångar elevernas intresse för författaryrket men framförallt för läsningen.
På tisdag förmiddag kliver vi in i Herrestadsskolans klassrum. Thomas startar direkt och kollar av kunskapsnivån. Vad är 5x5, frågar han? Händerna åker upp i klassrummet. Sen gäller det för eleverna att hålla sig vakna för att hänga med i Thomas tempo. Vad jobbar jag med? Vad kan man skriva? Eleverna får två minuter att diskutera. -Låtar, serier, manus, blir svaren. Thomas berättar att han är kompis med Mårten Melin och Susanne Adolfsson som är författare och har b.l.a. skrivit serier i Bamse. Så visst behöver man inte bara skriva böcker som författare. Han berättar också vad en illustratör gör och varför han själv inte målar bilderna till böckerna. När elevernas nervositet släppt vågar de ställa egna frågor.
- Hur många böcker har du skrivit? -Är det kul att vara författare? Thoma bjuder på sig själv, han berättar om det skojiga med författaryrket, men också det som är tyngre, som när man får skrivkramp och aldrig tror sig kunna skriva igen. Eleverna får flera boktips under lektionen. Thomas berättar om hur boken “Den som hackar” kom till. Det är värdefullt för eleverna att få en inblick i hur en bok tar form och Thomas berättar också om hur den bok han skriver på just nu börjar forma sig. Till oss avslöjar han titeln på den 86:e och nya boken “Byte på söndag”.
Några elever blir sugna på att läsa “Ny i klassen”, en bok där idén kom från en elev i Uddevalla. -Kan du skriva om mobbning? hade eleven frågat och det hade Thomas tagit till sig. Mot slutet kommer frågan, vad skriver du helst om? Svaret är givet. - Er, såklart. Thomas Halling peppar eleverna, han skapar spänning och dramatik men också nyfikenhet - Vill ni veta vad som händer, frågar han? - Läs boken, är uppmaningen.
När eleverna får reda på att han också besöker andra skolor i Uddevalla är det många elever som vill hälsa. - Jag känner en person på den skolan, säger en elev. - Då ska jag hälsa, lovar Thomas. Thomas själv öser beröm över skolorna och eleverna i Uddevalla då de förberett sig för författarbesöket genom att läsa hans böcker. Efter besöket ringlar sig kön lång för att få författarens autograf. Eleverna är ivriga att få ställa egna personliga frågor till honom efter storsamlingen. När de strömmar ut ur klassrummet hörs kommentaren, -coolt med en författare i klassrummet. Varje klassrumsbesök ser lite olika ut men Thomas Halling har en unik förmåga att i varje klassrum vara personlig och samtidigt fånga elevernas nyfikenhet.
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Publicerad 21 juni 2022
Kommentarer