Många internationella samarbeten på Norgårdenskolan

Norgårdenskolan har flera internationella samarbeten på gång just nu. Före jul genomfördes ett eTwinningprojekt om julfirande i olika länder. Ett treårigt Erasmusprojekt pågår till 2021. Nu väntar fler samarbeten på att dra igång, så snart resor till Europa tillåts igen.

Presentation av  Uddevalla och Norgårdenskolan vid ett E-twinningseminarium i Dublin 2019.

Linda Harritz och Ann Söderberg jobbar på Norgårdenskolan 7-9 som engelsklärare. I slutet på förra terminen fick de möjligheten från UHR (Universitets- och Högskolerådet) att åka på utbildning inom E-twinningkonceptet. Resan begav sig till Irland och de var borta i fyra dagar. Där skapades kontakter mellan deltagare från andra länder i Europa och det första fröet var sått till samarbete mellan olika lärare på olika skolor. Linda och Ann ingick i projektet ”Sustainable Christmas Cheer” ihop med lärare och elever från Litauen, Irland och Spanien. Projektet finns presenterat på E-twinnings plattform.

- Våra klasser jobbade med olika julaktiviteter kring eko och återbruk, säger Linda och Ann. Fokus låg på elevernas julfirande och hur det såg ut i deras hem i våra länder. Det var stort fokus på digitala verktyg där vi lärde av varandra. Det var flera utbyten med livesändningar mellan olika klasser och länder vilket uppskattades av eleverna som deltog i processen. Det skapade också nya vänskapsrelationer och ett intresse för tonårskultur i andra länder, bland eleverna.

Ann Söderberg och Linda Harritz

Ann och Linda driver internationella samarbeten

Linda och Ann brinner för digitala verktyg och använder dem sin undervisning för att utveckla användandet av engelska språket. E-twinning har gett dem mersmak och därför har de sökt ytterligare utbytesprojekt. Ett av projekten blev godkänt tidigt och de beviljades en ny resa till Irland för en kompetensutveckling för lärare. På grund av rådande reseförbud och Covid19 är den på paus, men så fort det tillåts kommer Linda och Ann att åka iväg igen.

- Vi hoppas kunna komma tillbaka med nya erfarenheter och kunskaper som gynnar våra kollegor och vår organisation, men det primära är ju att det gynnar våra elever, säger de.

I dagarna kom så ytterligare ett positivt besked som gäller utbytesprogrammet Nordplus Junior och projektet ”Effective uses of technology in the educational process with the target group – teachers.” Lettland och Litauen kommer att vara samarbetsländer och det är dit resorna går. Pedagoger från de länderna kommer även att besöka Norgårdenskolan.

- Vi hoppas att detta projekt, liksom Irlandsresan, går att genomföra under läsåret 20/21, säger Linda och Ann.

Det är även ett Erasmusprojekt igång på skolan. Projektet skulle avslutats 2020 men är nu förlängt till februari 2021. I september planerar fem elever och tre lärare att åka till Isafjordur på Island och i oktober åker fem elever och två lärare till Pleven i Bulgarien. Dessa resor blev framflyttade på grund av coronaviruset.

/Linda Harritz/Ann Söderberg

För mer information, kontakta gärna

Linda Harritz eller Ann Söderberg


Läs om Norgårdenskolans tidigare projekt »

Läs mer om eTwinning »

Läs mer om Nordplus Junior »

Kategorier

7-9 Grundskolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300