Välkomnande skolstart med fokus på lärande

Efter ett långt sommarlov med lediga dagar är det dags att börja skolan igen. Några dagar med förberedelser ligger framför oss innan våra förväntansfulla elever kommer tillbaka. De kommer med längtan efter kamrater och att få lära. Att börja skolan efter sommarlovet innebär ofta en glädje men kanske också en del oro. Här får du tips och tankar för hur du gör skolstarten trygg, rolig, välkomnande och med fokus på lärande!

Fira skolstarten

Låt oss fira skolstarten och lusten att lära! Varför inte ordna ett enkelt välkomstkalas för att sedan börja med skolans innehåll. Locka med spännande undervisningar som ger eleverna en inblick i vad som komma ska. Plocka fram böcker och lägg dem läsvänligt på elevernas bord eller bänkar. Låt dem bläddra och undersöka. Läs högt ur någon bok. Visa på något nytt, klurigt, svårt eller utmanande. I en annan kommun skriver en lärare såhär.

Fokus på förväntningar

Att prata om hur sommarlovet varit kan vara känsligt, det vet vi, eftersom elevernas förutsättningar ser så olika ut. Det kan istället vara bättre att blicka framåt på allt som vi ska lära oss och vara nyfikna på elevernas tankar om hösten och vad de har för förväntningar. Som lärare vet vi att det finns många roliga och olika sätt att göra det på och att det behöver vara en aktivitetet som passar den elevgrupp vi har. Dela gärna goda idéer med varandra!

Har du räknat i sommar?

Vill man prata sommarlov kan man naturligtvis göra det, men förslagsvis med fokus på att synliggöra omvärlden genom skolans ämnen. Det kan exempelvis göras med att ställa frågan: Hur många har räknat i sommar? Alla elever som vill får berätta hur de använt sina matematikkunskaper; när, hur och var. Likaväl kan vi fråga om hur många som läst, prövat sin engelska, idrottat, använt karta eller geografikunskaper, lärt om historia, lagat mat eller bakat genom att följa ett recept, fascinerats över något som varför är havet blått, hur det blir åska eller vad något djur äter eller funderat över något i kemin såsom varför restauranger lägger riskorn i saltkaren etc. Frågorna kan användas vid olika tillfällen under första skolveckan. Centralt med dessa frågor är att fokus hamnar på skolans uppdrag och att de kunskaper vi lär i skolan är användbara i omvärlden utanför.

Ett annat förslag på aktivitet som berör sommarlovet beskriver Anne-Marie Körling i sitt blogginlägg.

Inkluderande skolstart

Eleverna kommer till skolan för att de ska få lära sig och utbildas. För att göra skolstarten så bra som möjligt för alla elever kan följande tänkvärda tips vara användbara:

Det är speciellt med att börja skolan igen! Önskar er alla varmt välkomna tillbaka och en härlig skolstart tillsammans med era elever!

Charlotta, enhetschef utvecklingsenheten

Kategorier

Grundskolan Ledarskap

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300