Förebygg ungas utsatthet på nätet

Safe Selfie Academy är en förebyggande utbildningsinsats som vill öka medvetenheten kring ungas utsatthet online. Den 13 oktober fick elever på Hogstorps skola lära sig vad de ska göra om någon kompis blir utsatt för grooming eller liknande brott på nätet.

Safe Selfie Academy i Hogstorps skolas idrottshall

Caroline Engvall och Virena Lyckegård blandar allvar med roliga fysiska aktiviteter under sin utbildning om utsatthet på nätet.

I gympasalen på Hogstorps skola har fem elever från varje klass på mellanstadiet samlats tillsammans med rektor, lärare, kurator och skolsköterska. De är blivande ambassadörer för Safe Selfie A cademy, ett projekt för att motverka barns och ungas utsatthet på nätet.

- Safe Selfie Academy är ett nytt förebyggande utbildningsprogram. Vi ger barn och ungdom insikter, kunskap och verktyg för att kunna undvika att hamna i utsatthet på nätet, berättar Caroline Engvall som är journalist, författare och grundare av utbildningsprogrammet.

Föreläsningen inleds med en speciell hälsning med ett viktigt budskap till ambassadörerna från friidrottaren Mustafa Mohamed. Hans budskap är ”Våga fråga och våga fråga många gånger och var envis”.

Viktiga kunskaper om nätet och barns utsatthet varvas sedan med fysiskt aktiva pauser med gladiatorn och ungdomskonsulenten Virena Lyckegård. Frågeställningar som ambassadörerna får reflektera kring är bland annat:

  • Vad är fördelarna med nätet?
  • Vad är ett sexuellt övergrepp?
  • Din kropp, dina regler!
  • Var går mina gränser - viktigt att fundera över det.
  • Varför vill man skicka en bild på sig själv?

Kunskapen knyts till exempel direkt från verkligheten. En känd TikTokstjärna utnyttjade barn, vilket ledde till fängelse. En 46-årig nätpedofil pressade och hotade Linn, 13, tills hon tog sitt liv.

- Detta är en av anledningen till att vi är här idag, säger Caroline Engvall. Ingen ska behöva må så dåligt att man tar sitt eget liv för vad någon annan utsatt dig för.

Förutom kunskap om förebyggande arbete mot utsatthet på nätet får ambassadörerna också gedigen kunskap om hur de bemöter utsatta kompisar, men också hur de tar hand om sig själva med tanke på de berättelser de eventuellt får lyssna till. Ambassadörerna får dessutom med sig hur de för budskapet vidare på sina skolor.

Ambassadörernas roll är att LYSSNA – STÖTTA – SLÅ LARM. Det här ska en ambassadör tänka på om hen upptäcker att en kompis är utsatt:

  • Du är inte ensam. Berätta för en vuxen. Man får berätta hemligheter.
  • Spara skärmdumpar/chattar/mail/sms. Om man inte vill ta skärmdump på Snapchat, då det syns, kan man ta bild på bilden med en annan telefon.
  • Lyssna, ta det hen berättar på allvar
  • Fråga vad hen vill ha hjälp med
  • Håll kontakten med kompisen, fortsätt göra roliga saker ihop
  • Anmäl till polisen
  • Om man pratar om det många gånger så blir det inte så pinsamt.
  • Ansvaret ligger aldrig hos dig som barn utan hos trygga vuxna.

Hogstorps skola har arbetat med integritet och våldsprevention tillsammans med Hälsokällan Fyrbodal sedan 2019 och utbildningen med Safe Selfie Academy är en del i det utvecklingsarbetet.

- Eleverna hade väldigt bra kunskaper i området innan utbildningen, säger Unni Norén, drogförebyggande samordnare, och det märks att skolan redan arbetar aktivt med frågor som dessa.

Nästa steg blir att eleverna får berätta för sin klasslärare och tillsammans ta upp frågan i klassen och skapa forum för den. Alla som gått utbildningen får en manual som de kommer arbeta vidare med. Elevhälsan på skolan kommer även kopplas tätt till fortsatt arbete.

Mer information

P4 Väst besökte Hogstorps skola under utbildningen
Lyssna 1h 11 min.30 sek in i programmet

Läs tidigare nyhet om utvecklingsarbetet på Hogstorps skola

Skolans ansvar vid exploatering på nätet (Safe Selfie Academys webbplats)

Kontakt

För mer information kontakta gärna

Jessica Svensson
Projektledare Hälsokällan

Denise van Hilst
Rektor Hogstorps skola


Caroline Engvall och Virena Lyckegård från Safe Selfie Academy tillsammans med rektor Denise van Hilst och projektledare Jessica Svensson

Caroline Engvall och Virena Lyckegård från Safe Selfie Academy tillsammans med rektor Denise van Hilst och projektledare Jessica Svensson

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300