Älgen Ädel-Sten tar eleverna ut i världen

En äventyrlig gosedjursälg har vidgat vyerna och ökat kunskaperna hos klass 2 på Äsperödsskolan. Här kan du ta del av älgens och klassens spännande resa.

Gosedjuret Ädel-Sten besöker Reunion. Palmer, surfning, Halloweenfirande...

Älgen Ädel-Sten hamnade bland annat på paradisön Réunion.

Inspirerade av boken Diamantjakten

I klassens läsebok ”Diamantjakten” skickas en nalle ut i världen och en klass följer dess väg på en karta. Det ville eleverna också göra. En gosedjursälg fick namnet Ädel-Sten eftersom klassens grupper heter Rubiner och Safirer. Älgen Ädel-Sten fick en lapp runt halsen med sitt namn och uppmaningen att han ville följa med ut på roligheter i världen samt en e-postadress till klassen.

Grekland

Första anhalten blev Grekland när klasslärare Ann-Sofie Lindh åkte till grekiska övärlden för att segla en vecka i mitten av oktober förra året.

- Varje dag fick barnen bilder och mejl på vad Ädel-Sten var med om bland öarna i Greklands skärgård, berättar Ann-Sofie Lindh. Och i klassrummet började kartan över världen bli intressant , med Grekland och Medelhavet i fokus.

I slutet av veckan lämnade Ann-Sofie Ädel-Sten i ett träd på färjeterminalen på ön Sifnos med förhoppningen att någon skulle hitta honom och ta med honom på fler äventyr.

Gosedjursälgen vid spakarna på ett flygplan

Ädel-Sten styr mot Réunion

Redan nästa dag hittades han av en mamma och hennes 8-åriga dotter Athina som var på semester. De tog med sig Ädel-Sten och skickade bilder och mejl till klassen nästan varje dag. När deras semester var slut frågade de om de fick ta med sig Ädel-Sten till sitt hemland. Självklart! Det visade sig att mamman var flygvärdinna så klassen fick bilder på när Ädel-Sten satt i cockpit och körde planet.

Réunion

Hemlandet var Réunion Island, en ö utanför Madagaskar i Indiska Oceanen. Klassens kartkunskaper utvidgades och den stora kartan på väggen i klassrummet började få långa röda resetrådar och fyllas med foton.

Athina och hennes mamma visade Ädel-Sten runt på Reunion Island. Han fick vara med på Halloween, paddla paddelboard, träffa lamadjur och vara vid en aktiv vulkan.

Paris

Efter två veckor i detta paradis följde Ädel-Sten med mamma flygvärdinnan till Paris där han blev satt utanför konstmuseet Louvren. Det dröjde bara en dag tills klassen fick mejl igen. En familj med en 9-årig flicka, Lexis, hade hittat Ädel-Sten och bestämt sig för att ta med honom på sin semester i Paris.

Ädel-Sten lärde klassen om en massa sevärdheter i Paris; Triumfbågen, Sacre Coeur, Eiffeltornet och mycket mer. Ädelsten fick till och med designa en egen Nikesko på Champs Elysees och givetvis fanns det en rubin i sulan.

Lexis lämnade sedan Ädel-Sten på det stora nöjesfältet Disneyland Paris och sedan var det tyst en längre period.

Teneriffa

Men efter jul kom ett nytt mejl. En familj hade hittat Ädel-Sten på Teneriffas flygplats. Familjen tog med honom till sitt hotell och skötte om honom i en vecka. Nya bilder och ett nytt land att dyka ner i på kartan och ta reda på fakta om.

- Var Ädel-Sten varit under den månaden då han blev lämnad i Paris, och hur han hamnade på Teneriffa lär klassen dock aldrig få reda på. Det senaste vi hörde från Ädel-Sten var att han lämnades vid poolen på hotellet på Teneriffa.

Brevväxling

De nya vännerna Lexis och Athina har båda skickat mejl och undrat om klassen hört något från Ädel-Sten.

- Vi skickade brev på engelska till både till Athina på Reunion Island och till Lexis i Skottland och berättade lite om oss själva. Klassen tyckte det var roligt att få använda sina engelskakunskaper till en riktig mottagare. Lexis skickade mejl från Skottland förra veckan och berättade att de firat något som heter Burns night och ätit Haggis, så nu har vi lärt oss något nytt igen, säger Ann-Sofie.

Lärande på riktigt

Klasslärarna Anna Berndtsson, Anna Molin, Junette Andersson och Ann-Sofie Lindh tycker att Gosedjuret Ädel-Stens resa varit perfekt för undervisning av det centrala innehållet i geografi.

- Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt. Vi tränar världsdelar och världshav. Vi dyker ner i länder lite här och där på jorden där vi via mejl får reda på fakta och sen tar reda på mer fakta i klassrummet. Det blir verkligt och intressant för att vi har ett gosedjur på plats som skickar bilder. Vi hoppas förstås att Ädel-Sten får fortsätta sin resa och vi får lära oss ännu mer om världen, säger Ann-Sofie Lindh.

En karta med älgens resa utmärkt

Vilken fantastisk resa som Ädel-Sten och klassen fått vara med om!

Kategorier

F-6 Goda lärmiljöer

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300