SVT-reportage från skola har vunnit pris

Eleverna på Källdalsskolans grundsärskola medverkade förra året i ett reportage i lilla Aktuellt, SVTs nyhetsprogram för unga. Nu har reportaget vunnit ett pris av SVT.

Grupp av elever elever som ger tummen upp för det nya namnförslaget "Anpassad grundskola"  i Lilla Aktuellts prisbelönta reportage.

Eleverna på Källdalsskolan ger tummen upp för det nya namnförslaget "Anpassad grundskola" i Lilla Aktuellts prisbelönta reportage.

Det var under våren 2021 som Lilla Aktuellt besökte klass 4-6 på Källdalsskolans grundsärskola. I reportaget berättar eleverna om hur det är att gå i grundsärskola och framför allt vad de tycker om regeringens förslag att byta namnet "grundsärskola" till "anpassad grundskola". Eleverna är positiva till namnförslaget, eftersom de upplever att det nuvarande namnet ibland används i kränkande sammanhang.

Lilla Aktuellt har nu vunnit ett internt SVT-pris för reportaget på skolan. Priset heter Sverigepriset och delas ut till olika SVT-redaktioner varje år i olika kategorier. Lilla Aktuellt vann i kategorin "Sverigespegling" där reportage som skildrar minoriteter på olika sätt var nominerade.

- Det är så roligt när när särskolan får positiv publicitet, säger Louise Eriksson som är rektor på Källdalsskolans grundsärskola. Flera föräldrar har hört av sig och tycker att reportaget är jättebra.

Så här löd motiveringen till utmärkelsen:

Genom tilltalande och pedagogisk presentation med bra foto, grafik och ljudläggning ges tittaren en ingång till en sällan synliggjord värld. En så enkel sak som ett namn på deras skola belyser verkligheten idag och historiskt för barnen ur deras egna perspektiv. Teamet lyckas komma barnen nära när de berättar om hur det är att leva med funktionsvariation, stoltheten över sin skola och egna drivkrafter att förändra.

Se reportaget i Lilla Aktuellt från Källdalsskolans grundsärskola

Namnändringen till anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola börjar gälla 2 juli 2023.

Kategori

F-6

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300