Lucka 3: Fyrorna förbereder sig för författarbesök

I januari erbjuds alla fyror i våra skolor författarbesök. Som vanligt är det Thomas Halling som tillbringar en hel vecka hos oss för att hinna träffa alla elever.

folder boksamtal3

På Hogstorps skola är förberedelserna i full gång. Förra veckan fick eleverna bekanta sig med hans böcker och välja vilka de helst ville läsa. Utifrån deras önskemål har läraren skapat grupper om 4-5 elever. De har valt att läsa och samtala om böckerna Passa!, Kuslig kväll, Förbjudet, Den som hackar samt Glad och lycklig? Knappast.

Vid samtalen har de läsfixarna till hjälp i ett häfte där de antecknar. Spågumman var först ut, redan innan första sidan pratade eleverna om varför de valde just denna boken och vad de tror kommer att hända.

Denna vecka, när eleverna kommit några kapitel in, har det varit fokus på huvudpersonen. Vem är det? Vad vet vi om den? Efter samtalen fick varje grupp dela med sig i helklass och vi börjar se vissa mönster. En elev undrar om Thomas Halling också har skilda föräldrar. Frågorna som kommer upp sparar eleverna för att kunna ställa till författaren.

Att få fundera och prata tillsammans väcker både lusten att läsa vidare i den egna boken och nyfikenheten på de böcker som klasskamraterna läser.

Klassen har just avslutat Den stora läsutmaningen men de verkar inte fått nog. Förutom ovan nämnda gruppläsning har de enskilda bänkböcker och läraren kunde inte låta bli att börja högläsa ur Eddie/Elsa, även den av Thomas Halling.

Eleverna i klass 4 på Hogstorps skola hälsar:

 • Bra böcker för oss som går i mellanstadiet!
 • Böckerna är händelserika!
 • När vi väl hade börjat läsa gick det knappt att sluta!

Mer information inför vårens författarbesök på inblicken Författarbesök - Inblicken (uddevalla.se)

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300