Lucka 8: En bro av poesi

“Hur känns det att stå högt uppe på toppen av ett berg och blicka ner i den djupaste dalen? Vad tänker snögubben när den smälter?” Är det skönare att vara arg än ledsen?

Bokomslag till boken "En bro av poesi"

Det är några av de frågor man kan fundera över tillsammans med eleverna när man läser dikterna ur antologin En bro av poesi. Dikterna i boken handlar om allt mellan himmel och jord: fotboll, kärlek, rädsla, döden, livet, mat med mera. Använd dikten som utgångspunkt för samtal och uppmärksamma eleverna på både form, funktion och innehåll. Läs högt med rytm och inlevelse och använd en lekfull ingång för att utveckla elevernas tankar, kunskaper och språk tillsammans.

Boken är utgiven av Svenska akademien och innehåller ett 60-tal nyare och äldre dikter med färgglada och detaljrika bilder. Varje dikt har tolkats av samtida barnboksillustratörer. Tillsammans med varje dikt finns också tips till vuxna på hur man kan prata med barnen om dikterna. Målgruppen är elever på lågstadiet men dikterna kan även läsas med äldre elever.

Filmatiserade dikter

Utbildningsradion (UR) har tagit fram en programserie där flera av dikterna är filmatiserade. Filmerna är tänkta att väcka nyfikenhet, fungera som visuellt stöd och öka förståelsen av det skrivna ordet. Till serien hör denna lärarhandledning som ger inspiration och konkreta arbetsförslag till undervisningen.

Arbeta tematiskt

Vill du hellre arbeta tematiskt och lyfta fram dikter med temat regn, barn eller känslor? Eller varför inte läsa dikter skrivna av fem svenska författare som har fått nobelpriset i litteratur? Då kan du använda dig av lärarhandledningen från Svenska akademien där det också finns handledning för hur man kan arbeta med varje dikt.

Boka klassuppsättning

Här är länken där lärare kan boka En bro av poesi som klassuppsättning.
Boklådor - Inblicken (uddevalla.se)

I Welib (vårt skolbibliotekssystem) kan man hitta resurserna som hör till boken.
Sök (welib.se)

Läs mer om boken här:
Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300