Lucka 11: Västerskolan har tävlat i robotprogrammering

Den 12 november medverkade Västerskolans åttor i en programmeringstävling på Innovatum Science Center i Trollhättan; First Lego League. De fick två priser och massor med roliga erfarenheter med sig hem.

Bild från tävlingen med legorobotar på en bana.

Västerskolan hade fyra tävlande lag, ett lag per klass i åttan.

- Vi gick tyvärr inte vidare men vi fick två priser. 8A fick första teknikpriset och 8C fick tredje projektpriset. För oss lärare som var ledare är alla elever vinnare, för att de har gjort ett väldigt bra jobb, berättar Ahmed Hikmat Al Saeedi och Eric Björkman, lärare i matematik, NO och teknik.

Syftet med tävlingen First lego League är att inspirera barn och unga till att bli morgondagens ingenjörer, forskare och problemlösare. Tävlingen arrangeras i over 100 länder i hela världen.

-Det är en stor tävling, hade vi vunnit i Trollhättan då hade vi gått vidare till Norge och vinner man tävlingen i Norge då åker man till USA och tävlar, säger Ahmed.

Årets tema var "Superpowered" och handlade om energi. Tävlingen gick ut på att bygga och programmera en egen legorobot som skulle lösa uppdrag på en bana. Eleverna måste tänka strategiskt och försöka få så många poäng som möjligt i varje robotmatch. I tävlingen ingår också presentationer som eleverna håller i. Presentationerna utgår från tre olika aspekter:

 • Första aspekten handlar om teknik och hur man bygger en robot och hur man programmerar roboten.
 • Andra aspekten är projekt där elever hittar en lösning till ett problem inom årets tema
 • Tredje aspekten är kärnvärdeord, där eleverna jobbar med fem olika begrepp (upptäcka, inkluderande, innovation, samarbete och påverkan)

- Eleverna har gjort ett väldigt bra jobb och vi hade väldigt roligt tillsammans. Eleverna har upptäckt många nya sidor hos varandra, säger lärare Ahmed.

Läs mer om tävlingen

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300