Lucka 17: Stig in i de bohuslänska barnens värld

Under hela året har sex klasser från två skolor deltagit i filmprojektet De bohuslänska barnen. På höstlovet fick allmänheten ta del av elevernas arbeten i en stor utställning på Bohusläns museum. Projektet avslutades med en storslagen gala där alla filmer visades och prisades.

Galavisning på Bohusläns museum

Fotograf: Ola Kjelbye

I våras fick femmorna på Hovhultsskolan och Källdalsskolan bekanta sig med folklivsskildraren C. G. Bernhardsson. Hans tavlor är välbekanta för många i kommunen och Bohusläns museum har en stor samling. Målningarna skildrar vardagslivet för hundra år sedan och klasserna i projektet adopterade varsin tavla. Deras uppdrag var sedan att tolka målningen och med hjälp av rörlig bild beskriva samma situationer i deras egen vardag. Filmpedagoger från Göteborg Film Festival ledde arbetet och tog det i mål från scenen i hörsalen på Bohusläns museum den 28 oktober. Utställningen visades sedan under hela höstlovet.

Tre personer tittar på en av filmerna på museet

På Bohusläns museum visades de filmer som klasserna har producerat.

Projekt som detta är inte bara en kul grej, det kan göra skillnad för elevernas lärande. Så här uttrycker en av lärarna det:

För eleverna på vår skola är det ett fantastiskt tillfälle att utveckla sitt språk och att uttrycka sig genom filmen. För mig gjorde filmpedagogerna verklig skillnad med sitt jobb i klasserna. Jag fick möjlighet att se eleverna i ett nytt sammanhang och genom deras ögon, så nyttigt då det har varit ett par tuffa år med gruppen.

Parallellt med elevernas arbete har fritidsledare, kulturskolepedagoger och personal från bland annat Äsperödsskolan och Hovhultsskolan haft workshops med nämnda filmpedagoger för att själva kunna använda metoden i sina respektive verksamheter. Fritidsledarna Carl Norrman och Glenn Andersson Rytterlund har också gjort filmen Bakom tavlan som ni kan se här nedan.

Projketet har genomförts i samarbete med Göteborg Film Festival och Bohusläns musuem med stöd av Skapande skola, Kulturrådet. Göteborg Film Festival kommer att publicera mer dokumentation på denna sida

Stig in i de Bohuslänska barnens värld - Göteborg Film Festival Campus (goteborgfilmfestival.se)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300