Lucka 24: Pin lär Stråketeleverna om skolan

Vad gör man på en skola under en dag? Hur ser en skola ut och vilka rum och saker finns? Vad gör man på fritids? Detta kan man få reda på i boken ”Pin i skolan” som är framtagen av elevhälsoteamet på Stråketskolan.

Illustration med Pin som blir hämtad av taxi på skolan

Illustration från boken "Pin i skolan". Pin blir hämtad på skolan i taxi. Bilderna är målade av Cassandra Mårtensson, tidigare estetelev på Uddevalla gymnasieskola.

Boken är tänkt att välkomna nya elever som börjar på Stråketskolan. Den ska användas som ett läromedel för att förklara vad man som elev gör under en dag på skolan och i fritidshemmet.

Det är specialpedagog Christina Svanström som är initiativtagare till boken. Christina har en gedigen erfarenhet av att arbeta med barn med funktionsnedsättning och processen från bokidé till färdig produkt är lång och välgenomtänkt.

- Alla detaljer i boken, från allra minsta ord till bild och till tryckt bok, har vi vänt och vridit på många gånger. Jag har haft god hjälp av specialpedagog Ingegerd Tång och övriga i elevhälsan på Stråketskolan, säger Christina Svanström. Jag vill också tacka logopederna, webbredaktören och kommunens grafiska formgivare som också är inblandade i produktionen.

Det är huvudpersonen Pin och hens kompisar som visar eleverna runt i skolan under en vanlig skoldag. Pin är en glad person med rött och rufsigt hår som kan vara både flicka och pojke. Även namnet Pin är noga utvalt.

- Namnet hjälper våra elever att träna på p-ljudet, som kan vara svårt för många att uttala, säger Christina Svanström.

Bokens fina och färgglada illustrationer är gjorda av Cassandra Mårtensson, tidigare elev på estetprogrammet. Illustrationerna var en del av Cassandras gymnasiearbete. I boken finns också tecken som stöd. Den är laminerad för att tåla tuffa tag, och spriralbunden för att vara lätt att bläddra i.

Pin-boken kommer att introduceras för nya elever som börjar på Kajen höstterminen 2023, berättar Susanne Andersson som är rektor på Stråketskolan.

- Än så länge är det mest vuxna i olika professioner som tagit del av boken. Samfällt är alla mycket positiva, säger Susanne Andersson.

Illustration med Pin i klassrummet

Bokens fina illustrationer kompletteras med TAKK-bilder.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300