Skaparglädje i regionalt konstprojekt

Hur är det att växa upp i Västra Götaland? Den frågan har 120 elever i klass 8 på Sommarhemsskolan tagit sig an med hjälp av fantasi, färger och former.

Frågan kommer från Riksförbundet Sveriges konstföreningar i Västra Götaland, som arrangerar det regionala projektet ”Ung i VGR”. Förra terminen fick Sommarhemsskolans bildlärare Elisabeth Reuterberg den glada nyheten att skolan hade blivit utvald till att medverka i projektet. Uppgiften som eleverna fick var att skildra sin nutid genom abstrakt måleri med hjälp av akrylfärg och palettknivar.

Elisabeth står i skolans ateljé och visar upp elevernas målningar.

-Det finns en enorm variation i målningarnas uttryck. säger bildlärare Elisabeth Reuterberg som handlett eleverna genom det regionala konstprojektet "Ung i VGR"
- Eleverna har formulerat sig genom måleri och text om hur de upplever att vara ung i Uddevalla. De har skapat ett vykort till ett framtida 60-årigt jag. I projektet har de fått försöka uttrycka känslor som de har nu när de är 14 år men också fått fundera på om känslorna kommer att förändras genom åren, säger Elisabeth Reuterberg.

Starten på projektet började med en workshop som konstnären Rory Botha höll i. Under workshopen visade Rory hur man skapar abstrakt måleri. Eleverna har också fått en föreläsning och genomgång av uppgiften med Elisabeth.

- Under projektets gång har eleverna kämpat med att måla över sina målningar, ”kill your darlings”, samt att uttrycka sig igen och igen i måleri och text. De har fått öva och misslyckas. Efter varje lektionstillfälle har de utvärderat sin målning där de har beskrivit vad de ändrat och på vilket sätt färgen förtydligar deras känsla i bilden. Projektet har varit i samklang med bildämnets syfte och centrala innehåll. Så gott som alla elever har genomfört uppgiften med engagemang och kan nu visa upp en egen målning, säger Elisabeth.

Som avslutning på projektet ordnar Riksförbundet en utställning med tillhörande vernissage. Alla 120 verk kommer att visas på Sinclair under maj månad.

- Att vara med i ett riktigt konstprojekt tycker eleverna varit meningsfullt. Alla ungdomar i årskurs 8 är stjärnor i det här projektet! Jag känner mig stolt över dem och över att få vara med i ett stort projekt som detta, säger Elisabeth.

På Bohusläningens webbplats kan du läsa mer om elevernas tankar kring projektet. »

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300