Fransk filmpärla som skolbio under nationella filmveckan

Under vecka 12, som är Nationella filmveckan för barn och unga, har Kultur i skolan bjudit på skolbio för årskurs 6 och 7. Filmen som eleverna såg var den franska "Mina bröder och jag" en film fullspäckad med diskussionsämnen, vackra scener och fin filmmusik. 

Bild från filmvisningen på Biostaden Uddevalla

Fransk film visades för elever i år 6 och 7 under nationella filmveckan.

Filmvisningen arrangerades i samverkan med BUFF, barn- och ungdomsfilmsfestival i Malmö.

- Tack till alla pedagoger och elever som tillsammans med oss genomförde fina visningar på Biostaden, säger skolbibliotekarie Cajsa Gustafsson, som driver merparten av arbetet med Kultur i Skolan i Uddevalla.

Med sig den här gången hade Cajsa Charlotta Byberg, barnkultursamordnare, samt Kerstin Karlsson, kultursamordnare och Pontus Blom, projektledare. De sistnämnda berättade för eleverna om kommunens Giraffstöd  och om kortfilmfestivalen Corax innan filmen.

Grejen med skolbio

En gemensam bioupplevelse kan ge impulser till fortsatt kunskapssökande, stimulera nyfikenheten, väcka känslor och tankar, ge inspiration till eget skapande och möjliggöra identifikation med människor i olika livssituationer och kulturer. Att se film är helt enkelt ett oslagbart sätt att levandegöra teman och problemställningar på ett sätt som eleverna själva förstår och kan ta till sig.

- Vi har också skolans kompensatoriska uppdrag, det är många elever som aldrig varit på biografen. Vi tror att film kan leda till många bra samtal i klassrummet, säger Cajsa. Till skolbiofilmerna finns alltid en lärarhandledning som stöd från Svenska Filminstitutet.

Några lärares tankar om filmen

- Filmen var bra men jag tror att just opera var lite svårsmält för våra elever. Dock bra handling och bra bakgrundsberättelse.

- Bra film, men kanske något lång för eleverna i åk 7.

- Vi tyckte om filmen!

- Filmen tar fram viktiga budskap som behöver uppmärksammas. Filmen var även väldigt gripande och det var bra att man fick se ett liv ur ett annat perspektiv.

Har ni haft användning av filmhandledningen eller har ni andra bra tips på hur en kan bearbeta upplevelsen?

- Vet att ämneslärarna i svenska använt den.

- Ja, personligen har jag gjort det. Eleverna fick svara på filmfrågorna och vi körde några diskussionsfrågor i hel grupp. Intressant!

- Jag har diskuterat filmen med mina klasser som jag upplevt varit väldigt givande, då man får en större uppfattning om och tankar kring filmen.

Kulturtips från Cajsa

15 maj bjuder vi in till en heldag på Biostaden för pedagoger då vi är värdar för Västra Götalandsregionens Skolbiofrossa. Mer information och anmälan kommer på inblicken.

Håll koll på offentliga kulturaktiviteter i Uddevalla genom att följa @kulturlivet på instagram eller facebook.

Lyssna på filmmusiken till Mina bröder och jag på Spotify

Kategori

Kultur i skolan

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300