Inspirerande kollegialt lärande på anpassad grundskolas mässa

Hur kan vi dela erfarenheter och idéer för vår undervisning med varandra på ett tillgängligt och engagerande sätt? Det har personalen i kommunens anpassade grundskola och fritidshem tänkt till kring. Onsdagen den 29 maj samlades all personal i Källdalsskolans matsal för att dela med sig av idéer på temat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i form av en mässa.

Josefin och Linda som visar upp en monter.

Förstelärarna Josefin Haglund och Linda Linsten ville pröva en ny redovisningsform för den språk- och kunskapsutvecklande insats som drivits i kommunen under några år. Förra veckan samlades all personal inom anpassad grundskola för att visa sitt arbete i form av en mässa.

Variation av arbetssätt presenterades

På mässan medverkade personal från Norgården, Stråket och Källdal anpassad grundskola och fritidshem. Materialet som visades var terminens temaområden med fokus på det språk- och kunskapsutvecklande arbetet som genomförts tillsammans med eleverna. Där presenterades en stor variation av arbetssätt och idéer för att göra eleverna aktiva och produktiva, för att göra undervisningen tydlig och befästa kunskaper. Där fanns begreppsböcker och tidslinjer, bildstöd och olika skapande uppgifter.

Initiativtagarna till mässan är förstelärarna och lärledarna Linda Linsten och Josefin Haglund. Även förra terminen samlade de ihop all personal till en gemensam eftermiddag med redovisning av SKUA-arbetet, och nu ville de pröva en ny redovisningsform.

- Båda dessa tillfällen gav oss möjlighet att ta del av och inspireras av varandras arbeten, säger förstelärarna.

Välorganiserat arrangemang som uppskattades

Förstelärarna hade gjort en tydlig organisering kring mässan där deltagarna turades om att gå runt och titta på kollegonas material medan några stannade på plats vid sin monter. Det gav deltagarna tillfälle till att fördjupa sig i och ställa frågor om de arbeten som intresserade mest. Efter mässan samlades alla för avslutande diskussion och deltagarna fick också chansen att tycka till om både form och innehåll.

- Utifrån utvärderingen kan vi se att formen mässa var uppskattad av alla deltagare. Att på detta vis ta del av kollegors arbeten sågs som inspirerande för den egna undervisningen, säger Josefin och Linda. Det är  i utbytet mellan kollegor - när man sätter ord på det man gjort, och praktiskt får visa - som ger så mycket i form av erfarenhetsutbyte och spännande och utvecklande samtal!


Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300