Önskemål om särskild kost

Ibland behöver valet av mat justeras för du eller ditt barn ska må bra. Då kan våra kök erbjuda olika lösningar, alla individuella, för att passa varje barn/elev.

Vårdnadshavare eller myndig elev ska fylla i en blankett om särskild kost Pdf, 189.5 kB..

Anmäl särskild kost varje läsår

Ny blankett lämnas in till barn och elevens förskola/skola varje nytt läsår i augusti eller när maten ska ändras. Det är viktigt att du fyller i blanketten så detaljerat som möjligt och eventuellt tar kontakt med köket om du har frågor eller känner oro för hur det kommer att fungera. Vid frågor kan du också vända dig till kommunens kontakcenter.

Respekt och hänsyn

Vårdnadshavare, elever och all personal inom skolan måste tillsammans arbeta för att respekten upprätthålls för varje persons val av mat eller behov av särskild kost. Okunskap föder osäkerhet och det kan yttra sig som respektlöst bemötande vid måltiden. Tillsammans ska vi sträva efter att informera och förklara på ett objektivt sätt varför vi äter olika, oavsett om vi äter särskild kost eller den ordinarie maten och oavsett av vilka skäl.

Mer om olika koster

Om du är glutenintolerant blir tarmens insida skadad om den blir utsatt för gluten. Det tar lång tid att läka. Gluten finns i vete, råg, korn och havre. Det är bröd, gröt och flingor som märks mest att du byter ut mot glutenfritt. Du måste läsa noga på förpackningarna eftersom det i blandade livsmedel ofta kan finnas till exempel vete. Därför är det ofta säkrast att laga maten från grunden då du själv styr vad som ska vara i. Det är viktigt att inte blanda ihop glutenintolerans med allergi mot sädesslag.

Människor med nordiskt ursprung har en gen som gör att man även i vuxen ålder fortsätter att bilda enzymet laktos som i tarmen tar hand om mjölksockret så vi kan ta upp energin. Vanligast är annars att laktasproduktionen minskar naturligt i kroppen vid 4-5 års ålder. Laktos ger inga skador hos den som är intolerant men det kan vara mycket obehagligt med magsmärtor och diarré bland annat. De flesta som är laktosintoleranta tål en liten mängd laktos i taget och behöver så kallad laktosreducerad kost. Då kan du äta små mängder vanlig yoghurt eller fil och lite mjölk eller grädde i maten till exempel. Väldigt få behöver helt laktosfri kost. Hårdost (ost som man hyvlar eller river) samt smör och margarin är i princip laktosfria och kan ätas även av de som behöver helt laktosfri kost.

Tar du bort all laktos ur maten slutar kroppen att bilda enzymet och om du då plötsligt äter mat med laktos igen så kan magen reagera. Det är därför onödigt att ta bort all laktos i maten om du inte måste. Senare tids forskning visar även att det kan finnas ett positivt samband mellan laktosintag och god tarmhälsa. Ännu ett skäl till att inte ta bort laktos helt ur kosten om det inte behövs alltså.

Om du inte tål mjölkprotein reagerar immunförsvaret och du får en allergisk reaktion som kan variera stort mellan eksem, klåda, hudrodnad, tarmbesvär, svullnad i mun och svalg, astma osv. En helt individuell reaktion alltså.

Vid komjölksproteinallergi måste alla livsmedel med komjölk uteslutas. Det innebär att du  väljer andra produkter som ofta är soja eller havrebaserade. Ofta behöver du tillföra extra D vitamin då mjölkprodukterna  annars är en viktig källa. Du måste läsa noga på matens innehållsförteckningar och matlagning från grunden är att rekommendera.

Som vid alla allergier reagerar alla olika från person till person. En allergi kan växa bort och det är därför viktigt att emellanåt se över vilka livsmedel du tagit bort ur kosten. Det är inte bra att utesluter viktiga livsmedel i onödan. Kött, fisk, ägg, mjölk och spannmål ger oss många livsviktiga näringsämnen och du bör ta kontakt med läkare innan du tar bort dessa ur kosten. Det behövs också kunskap om hur du ersätter med andra livsmedel för att inte få näringsbrist.

Frukt och grönsaker kan du ofta tåla bättre om de är skalade eller upphettade, prova därför det innan du tar bort dem helt.

Våra kök följer djurskyddslagstiftningen och serverar till exempel bara kött från djur som bedövats före slakt. Vi serverar inte mat enligt strikta Koscher eller Halalregler. Vi erbjuder istället alternativa maträtter som är näringsmässigt fullgoda.

Vid kost minus griskött (=fläskkött) serverar man istället annat köttslag, fågel, fisk eller vegetariskt alternativ.

Vegetarisk mat serveras som lakto vegetariskt eller lakto-ovo vegetariskt alternativ. Äter du den portion som anvisas är det inga problem att täcka näringsbehovet vilket däremot kan vara ett bekymmer vid val av vegankost som är helt fri från mjölkprodukter och andra animaliska livsmedel. Våra kök serverar vegankost till dig som visar god kunnighet om din kost eftersom det krävs för att behålla en god hälsa.

Kontakt

Kontaktcenter Uddevalla kommun

+46 522‑69 60 00

kommunen@uddevalla.se

Mer information

Ikon dokument/fil

Blankett för anmälan särskild kost

Särskild kost.pdf Pdf, 189.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Förslag på sidor