ES färdighetsprov/prova-på-dagar

Vi kommer att genomföra årets färdighetsprov vecka 10 våren 2024. Vi skickar en kallelse per post/mail till dig som valt Estetprogrammet i 1:a och 2:a hand ca 2 veckor innan, om tid och plats. Se nedan för mer info.

Dans

Välkommen till oss på dans!

Färdighetsprov genomförs tisdag 5/3 kl 12-15.

På färdighetsprovet kommer du att få delta på en danslektion då du får prova på både balett, modernt, jazz och street. Efter lektionen får du och övriga sökande se en kortare dansföreställning som nuvarande danselever visar. Det kommer även finnas tid att prata med danslärarna samt få allmän information om vår utbildning. Du behöver inte förbereda något inför färdighetsprovet, utan se det som ett tillfälle att prova på vad vi gör på dansinriktningen, titta på lokalerna, prata med elever som redan går på skolan, träffa blivande klasskamrater och lärare!

Kom ombytt i rörliga/mjuka kläder samt ta gärna med inneskor till streeten.
Färdighetsprovet ger dig max 50 poäng att lägga till dina betygspoäng.
Har du frågor, kan du maila ida.goldberg@uddevalla.se för mer info.

Välkommen!


Musik

Välkommen till oss på musik!

Färdighetsprov genomförs måndag 4/3 kl 9-12.

Du får en kallelse per post ca 2 veckor innan om tid och plats.
På provdagen får du chansen att träffa lärarna, se våra lokaler/utrustning, få allmän information om utbildningen. Du har också möjlighet att spela eller sjunga något för oss. Du kan få komp av oss eller använda mobil eller annat. Under din utbildning får du undervisning på 2 instrument, eller sång, och vi behöver veta vilka du har valt.

Tänk på att det inte är ett prov i vanlig mening, se det mer som en dag då du får chansen att träffa andra sökande och lära känna eventuella klasskamrater.

Färdighetsprovet ger dig max 50 poäng att lägga till dina betygspoäng.
Har du frågor kan du maila: rickard.morlin@uddevalla.se för mer information.t

Välkommen!


Teater

Välkommen till oss på teater!

Färdighetsprov genomförs tisdag 5/3 kl 9-13.

Inför färdighetsprovet behöver du förbereda dig på följande sätt:

  • Välj en av de bifogade monologerna. Det finns åtta alternativ.
  • Lär dig texten utifrån det som står i den bifogade filen “Instruktioner”.

När du kommer till färdighetsprovet får du först träffa andra elever som söker teater och jobba med dem i övningar. Monologen framför du sedan för oss teaterlärare. Vi bjuder även på fika.
Meritpoäng på upp till 50 poäng ges vid genomfört och godkänt färdighetsprov.

Du behöver göra en tolkning av monologen, dvs fundera över vad den handlar om. Det finns inget facit! Vi vill ta del av din tolkning.

Besvara ”de sju V:na” nedan medan du jobbar med monologen. Du behöver inte lämna in något skriftligt, men det kan vara bra att skriva för ditt eget minne. Lär dig texten utantill!

Vem är jag?
Ålder, bakgrund, familj, social status, intressen, yrke, tro och så vidare.

Var är jag?
Vilken plats utspelar sig monologen på? Hur ser det ut där?

Vid vilken tid är jag där?
Årtal på ett ungefär. Nutid eller dåtid? Årstid?

Vad vill jag?
Vad är viktigast för din karaktär?

Varför vill jag detta?
Vilka motiv har jag? Vad ligger bakom de motiven?

Vad hindrar mig från mina mål?
Är det något hos karaktären som är ett hinder? Är det omgivningen som hindrar?

Vilka medel använder jag mig av för att nå mina mål?
Vad gör karaktären för att nå sitt mål?

Monologer

Välj ett av alternativen som du studerar in och framför vid provtillfället.
Använd din fantasi. Du bör kunna texten utantill. Lycka till!

" Anne Franks dagbok" av Goodrich/Heckett

Du har stulit bröd! Stjäla mat! Vilket kräk! Snikna egoistiska svin! Vi är hungriga allihop!Alla blir tunnare och tunnare för varje dag. Jag har hört hur flera av oss jämrar sig i sömnen för att hungern hela tiden gör sig påmind. Och så på natten smyger du ner och stjäl den mat som vi skulle ha allihopa. Jag har nog sett hur du sparat de bästa bitarna. Jag har nog sett det dag efter dag och vi andra har inte nånting. Men inte en dag till. Inte efter det här. Nu har Jag fått nog. Du ska ut härifrån. Ut härifrån! Du har stulit en gång ... du kommer att stjäla igen. Det finns andra gömställen. Ge dig iväg!

"Tokfursten" av Henning Mankell

Ursäkta, men inte har du väl händelsevis sett min häst? Han har gått bort sig, jag hittar honom inte. Men han är nånstans här i närheten, han går aldrig så långt när han sliter sig. Han måste ju ha vatten ... Kusen ... Man kan inte behandla en häst hur som helst, han har inte fått vatten idag ... Läkarmottagning ? ... Man knackar väl för fan inte på en stalldörr, jag ska bara hämta hästen ... sen kan du fortsätta med dina papper, inte stör det mig, inte ... En läkarmottagning, säger du det! Då ska inte hästen vara instängd här! Jag ska ta han med mig . ... Ska du jävlas med en törstig gammal häst! ...
Det var väl fan också ska man plåga djur här som man plågar människor.

"Rötter" av Arnold Wesker

Mamma! Jag kunde slå ihjäl dig, när du .gör så där. Inte undra på jag inte vet nånting om nånting. Ni har aldrig gett mig nånting som var värt nånting. Jag har aldrig fått veta vad som hände ute i världen, för ni stängde alltid av nyheterna så fort de började. Jag fick aldrig läsa några bra böcker, för det fanns aldrig några här hemma. Jag fick aldrig höra nåt annat än dansmusik, för när de spelade klassiskt stängde du alltid av. Jag kan inte ens tala mitt eget språk riktigt, för du pratade aldrig om nånting viktigt. Gud i himlen mamma, du bara pratar och pratar och pratar så hela hjärnan på dig blir fuli med ingenting. Du stänger ute världen. Vad är det för liv du har gett mig?

"Våldsam kärlek" av Märta Tikkanen

Fan vad jag var rädd när jag var liten och drömde mardrömmar alla nätter att morsan var död och att farsan hade haft ihjäl henne nån gång när han var full och bråkade.
Måste smyga upp och kolla om nätterna att hon låg där och sov brevid farsan ...
Fan vad arg farsan blev om han vaknade och skrek åt morsan att hon pjåska. "Fan vilken morsgris", skrek farsan. "Ungen driver dig precis vart han vill. Inte fick jag hålla på så där när jag var grabb".När en annan bara var döskraj för häxor och vargar i alla hörn och att morsan skulle dö ifrån en. - Löjligt va ? . . .

"Sandlådan" av Kent Andersson

Jag vill inte höra henne skrika om nätterna, när hon drömt om blixtrar som slår ner invid sängen! Om krigare som stampar på taket och vidunder som klättrar in genom ventilen! Du är väl lycklig, Monika? Vi är väl snälla mot dig? Vi åker ut till landet ... Du får springa omkring och leka hela dagarna ... Ja, jag vet att världen är grym, jag vet att den kanske inte kan bli bättre. Man jag vill att du ska vara lycklig så länge du är barn!
Du ska inte tänka på vad dom andra barnen gör! Deras mammor och pappor bryr
sig inte om dom, förstår du! Vi ska ha dig. Vi ska ha' dig för oss själva, Monika! Så du inte behöver lära dig en massa dumma saker att drömma om på nätterna. Vi ska hålla varandra i handen, hårt. Så att ingen kan komma och ta oss ifrån varandra! Hårt, Monika!

"Till Julia" av M.argareta Grape

På natten är jag astronaut och jag går på månen. Jag sätter andlöst ner den ena foten och lyfter sen den andra. Och under ett långt ögonblick svävar jag fritt i luften. Det är mörkt och tyngd-löst. På denna okända planet är varje steg en rädsla för att aldrig mer få fast mark under fötterna. Hjärtat bankar hårt. Jag är astronaut och jag går på månen. Det är bråttom. Jag har bara några minuter på mig att samla in det material som skall ge människorna svar på alla frågor ... Min stora fasa är att jag aldrig skall kunna återvända till jorden. Hon svävar där långt borta, blåvit och lysande. Stjärnorna gnistrar omkring henne. Hon är fruktansvärt bräcklig. Plötsligt hör jag ett stort bultande hjärta slå. Det fyller hela universum

Du är såklart välkommen att höra av dig om du undrar över något till: mikael.stalnacke@uddevalla.se

Välkommen!

Media

Välkommen till oss på media!

Färdighetsprov genomförs tisdag 5/3 kl 9-12.

På Estetik Media har vi två profiler, Foto samt FILM/TV. Under dagen kommer du arbeta med ett eller två medieuppdrag. Du arbetar i grupp, dels med andra sökande men också tillsammans med elever som idag går på Estetik media.

En dag som sökande elever verkligen brukar uppskatta, välkommen!
Frågor och anmälan: gustav.johansson@uddevalla.se

Välkommen!


Bild och Form

I bildsalen

Välkommen till oss på Bild och formgivning!

Färdighetsprov Bild och Form genomförs onsdag 6/3 kl 9-12 sal 713.

Färdighetsprov i bild och form innebär att du får chansen att träffa lärarna, se våra lokaler/utrustning, få allmän information om utbildningen och att delta i några enkla bildaktiviteter. Du behöver inte förbereda dig inför dagen.

Tänk på att det inte är ett prov i vanlig mening, se det mer som en dag då du får chansen att träffa andra sökande, testa att jobba med bild och några av våra profiler och lära känna eventuella klasskamrater. Detta tar ca 2 timmar.

Färdighetsprovet ger dig max 50 poäng att lägga till dina betygspoäng.
För mer information kontakta rory.botha@uddevalla.se

Välkommen!


Förslag på sidor