Lastbil och mobila maskiner

Elev justerar en motor vid skolarbete på Fordon och transportprogrammet - lastbil och mobila maskiner

Lastbil och mobila maskiner ger kunskaper inom diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.

Utbildning vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill meka med fordon. Inom inriktningen lär du dig att felsöka och reparera tunga lastbilar och maskiner. Du får en omfattande och modern yrkesutbildning i teknikutvecklingens framkant.

Utbildningen sker i ändamålsriktiga och rymliga lokaler.

Inriktningen passar dig som vill jobba med service på tunga fordon, felsökning, reparationer och underhåll av lastbilar eller mobila maskiner. Du utbildas för en bransch som hela tiden utvecklas. Som lastbilsmekaniker respektive maskinmekaniker är det bra att du är tekniskt intresserad, gillar att snabbt lösa problem och har ett stort tålamod. Du lär dig att jobba med kunder vars verksamhet är beroende av deras fordon eller maskiner fungerar. I vissa fall sker reparationen ute hos kunden. Därför behöver du också ha en känsla för service utöver ditt intresse för mekanik, hydraulik och elektronik.

Efter din examen kan du jobba som lastbilsmekaniker, entreprenadmaskinsmekaniker eller med reparationer av jordbruksmaskiner och traktorer. Inriktningen Lastbil och mobila maskiner finns både som skolförlagd utbildning i ändamålsenliga lokaler på Östrabo Y och som lärlingsutbildning, där du gör det mesta av yrkesutbildningen på en apl-plats (praktikplats).

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Lastbil och mobila maskiner
Programfördjupning skolförlagt
Programfördjupning lärling, utgång lastbil
Programfördjupning lärling, utgång mobila maskiner
Övrigt

Förslag på sidor