Försäljnings- och Serviceprogrammet FS

Handels- och administrationsprogrammet

Handelsbranschen är en viktig näring som ständigt växer och utvecklas. Programmet passar dig som vill arbeta med människor och vill utvecklas inom försäljning och service.

FS är ett program för dig som vill arbeta med försäljning, kommunikation, marknadsföring och service inom handelsbranschen. Utbildningen ger dig insikter i traditionell handel, ekonomi och företagande, du får även kunskaper inom säljteknik och e-handel.

Du lär dig även om administration, ledarskap och organisation i företag och offentlig förvaltning, entreprenörskap, service, detalj- och partihandel, näthandel, eget företagande och affärsutveckling, samt kommunikation.

Utbildningen erbjuds som skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning (GLU).

Arbetsmarknad och vidareutbildning: Efter utbildningen har du med din yrkesexamen goda möjligheter att söka och få jobb direkt inom handelsbranschen, bl.a med försäljning, marknadsföring, service, som varumottagare eller med ekonomi. Du får också kunskap i att starta och driva eget företag.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera på yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa kurser för att studera vidare på högskola.


De två olika karriärspaketen:

  • Butikschef, vänder sig till dig som har ett mål att bli ledare i butik.
  • Administrativ ledare, vänder sig till dig som gillar administration eller vill bli egen företagare.

Försäljning- och serviceprogrammet som lärling på GLU

Försäljning- och serviceprogrammet som lärling på GLU passar dig som lockas av jobb inom handel, försäljning eller marknadsföring. FS passar dig som gillar du att träffa människor och vill bli bra på service och kommunikation.

På Försäljnings- och serviceprogrammet är det personliga mötet viktigt och ditt främsta arbete är att hjälpa kunder eller besökare. Detta är kunskaper som du som gymnasielärling utvecklar genom att träna och lära på en arbetsplats och mer än halva din utbildning gör du på en apl-plats inom handelsbranschen, kanske i en klädbutik eller livsmedelsaffär.

Du jobbar också med programfördjupningskurser som breddar eller specialiserar din utbildning. Du erbjuds allt du behöver för att kunna studera vidare efter gymnasiet. Kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i programstrukturen för alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill.

Handelsbranschen är bred och efter studenten kan du jobba som exempelvis butikssäljare, företagssäljare, inköpsassistent, kundtjänstmedarbetare, lagerarbetare eller marknadsassistent. Din yrkesexamen från FS ger dig också behörighet att studera på yrkeshögskola.

Att gå en lärlingsutbildning innebär:

  • Två dagar i skolan och tre dagar på jobbet
  • Teoretiska ämnen i lärlingsklass med lärlingar från olika yrkesprogram
  • Möjlighet att välja till grundläggande högskolebehörighet
  • Att du skaffar dig en yrkesexamen och arbetslivserfarenhet
  • Att du börjar din inriktning redan år ett Att du börjar praktiken (apl) efter ca sex veckor med skolförlagd grundutbildning
  • Att din yrkeslärare har regelbunden kontakt med dig och APL-handledaren för att planera, följa upp och bedöma din utbildning
  • Att du varje vecka har du ett pass med yrkesteori på skolan tillsammans med din yrkeslärare

Läs mer om APL.

Se Skolverkets film om Försäljnings- och serviceprogrammet

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Programfördjupning skolförlagt
Programfördjupning lärling GLU
Karriärspaket
Övrigt

Kontakt

Sara Schöldström, Studie och yrkesvägledare

+46 522‑69 69 48

sara.scholdstrom@uddevalla.se

Uddevalla gymnasieskola Sinclair

Östergatan 18

451 30 Uddevalla

Förslag på sidor