Finsnickeri

HV-Finsnickeri

Möbel- och Inredningssnickare

Om du väljer denna inriktning kommer vi erbjuda dig en utbildning som ger dig en bred grund och en bra början på en framtida karriär som möbel- och inredningssnickare.

Du kan välja att göra din utbildning som lärling ute på ett företag eller som elev här på skolan. Oavsett vilken studieform du väljer du får du samma yrkesexamen.

Och väljer du lärling har du dessutom möjligheten att få en utbildning med lön.

Här på Östrabo Y har vi en stor, ljus och välutrustad snickeriverkstad. Du kommer att lära dig att arbeta med trä i många olika sorters maskiner men också med handverktyg. Tredje året kan du ta körkort för de vanligaste maskinerna, vilket innebär att du får en dokumenterad kompetens som du kan visa upp när du söker jobb i framtiden.

Du kommer också få möjligheten att lära dig att sprutlackera de möbler du tillverkar.

Vi har en speciell sal där vi ritar och konstruerar i CAD-program och lär oss programmera och arbeta med nc-maskiner.

Du kommer få många valmöjligheter efter examen. Du kan arbeta vidare på ett inredningssnickeri eller en större fabrik. Du kan också välja att vidareutbilda dig. En väg är att söka utbildningar där du kan fördjupa dig i hantverket. Det kan vara möbelsnickeri på hög nivå, instrumentbyggare eller möbelrenoverare.

Gillar du teknik och produktutveckling, så kan du välja mer tekniska utbildningar. Fördjupa dig i CAD-CAM tekniken. Kan vara robotteknik eller produktionsteknik. Eller att utbilda dig i konstruktion och produktutveckling.

Båtbyggare

Om du väljer att utbilda dig till båtbyggare, så kommer du att få möjligheten att lära dig att bygga båtar på ett av de småbåtsvarv vi har här i regionen. Du kommer att lära dig hela processen, från ritning till sjösättning. Du får en introduktion i hur man använder plast för att forma skrov. Hur installation av el och vatten går till. Sätta beslag och rigga segelbåtar. Du kommer lära dig hur man tillverkar och monterar in träinredningar i ett färdigt skrov. Men grunden som snickare har du med dig från första året, då du gör de första kurserna tillsammans med möbel- och inredningssnickare. Att arbeta som båtbyggare är ett intressant och varierande arbete, då det innefattar många olika typer av yrkeskunnande.

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Möbel- och Inredningssnickare
Programfördjupning
Övrigt

Kontakt

Terese Bernhardsson, +46 522‑69 75 14

Studie och yrkesvägledare

terese.bernhardsson@uddevalla.se

Östrabo Y

Infanterivägen 1