Uddevalla gymnasieskola

Hår- och Makeupstylist

HV-Hår- och Makeupstylist

Vad får du lära dig?

Gillar du färg och form? Färgläran som ingår ger dig grunden för professionellt arbete inom makeup. Du får lära dig att sminka och styla håret på personer utifrån deras egna förutsättningar och färgskalor. I utbildningen ingår bland annat skönhets-, trend- och fantasimakeup samt hårstyling för dessa teman. Som inspiration för olika praktiska arbeten skapar du bildkollage/moodboards med digitala tekniker.

Du får lära dig att lägga makeup och göra håruppsättningar för olika tillfällen som till exempel brudsminkning, för catwalken, vardag och fest. Vid hårstyling och håruppsättningar får du lära dig olika tekniker för att med befintligt hår och extensions kunna forma och skapa frisyrer.

Grundläggande hudvård ingår också och färgning av bryn och fransar. I en nagelkurs får du möjlighet till certifiering som manikyrist. Detta gör att du kan vidareutbilda dig inom olika tekniker för nagelförlängning om du är intresserad! Kunskap om mode och dess trender ingår också i utbildningen. Du får öva dig i trendspaning för att kunna se vilka trender som gäller. Utifrån trenderna kommer du att lära dig sminka och styla en helhet på modell! Du får även arbeta med verkliga stylinguppdrag.

Vad kan du arbeta med i framtiden?

Utbildningen kan leda till arbete på makeover- fotostudios, skönhetssalonger, kosmetikabutiker, nagelsalonger, samarbete med fotografer vid styling inför fotosessions. Dessutom passar utbildningen till arbete inom medie- och filmbranschen eller som egen företagare.

Är detta en utbildning för dig?

Yrket som Hår och Makeupstylist innebär många möten med människor och att arbeta i team. Du kanske har en känsla för nya trender och att tänka kreativt!

Ny inriktning för läsåret 2021/2022 med tre olika yrkesutgångar Frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Yrkesutgången för barberare kommer inte att starta läsåret 2012/2022 utan enbart frisör och hår- och makeupstylist startas. Du har gjort ett intresseval i din ansökan till gymnasiet och kommer att få testa på båda yrkesutgångarna den första terminen för att innan jul få välja vilken yrkesutgång du vill gå och sedan delas ni in i klasser efter det och då med start i januari 2022. Valet påverkas av antalet platser per yrkesutgång. APL kommer att ligga i åk 2 och 3.


Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Hår- och makeupartist
Programfördjupning
Övrigt

Kontakt

Terese Bernhardsson, +46 522‑69 75 14

Studie och yrkesvägledare

terese.bernhardsson@uddevalla.se

Östrabo Y

Infanterivägen 1