Restaurang och livsmedel RL

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba inom restaurang, kök, servering eller bageri och konditori. Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus. Är du social, flexibel och intresserad så är detta programmet för dig. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom eftergymnasiala studier såsom yrkeshögskola eller högskola.

Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder i såväl kök, servering som bageri och konditori. Du läser om livsmedelsproduktion, produktkännedom, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisation, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

På programmet tränar du dig yrket under verkliga förhållanden tillsammans med andra. Du förväntas vara social och att kunna samarbeta med kunder och gäster. Teori och praktik knyts ihop. Du tränar dig på att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt. Du får planera, genomföra och kvalitetssäkra arbetet. Under första året kommer du under två dagar per skolvecka att jobba praktiskt i skolans bageri och restaurangkök. Vi på programmet arbetar praktiskt i restaurang, Gesällen och bageriets butik men även gör produkter till vårt elevcafé.

Programmet går att läsa skolförlagt med APL eller som lärling. Som lärling är du minst 51 % av utbildningen på en praktikplats. Resten av skoltiden går du i din klass på Agneberg. På praktikplatsen finns en handledare som yrkesläraren har tät kontakt med. Yrkesläraren gör också besök på praktikplatsen. Som lärling förväntas du kunna sammarbeta med vuxna på en arbetsplats och ta eget ansvar för dina studier.

Inom programmet finns två inriktningar:

Bageri och konditori (skolförlagt och lärling)

Kök och servering (skolförlagt och lärling)

Första året på RL förbereder

Där provar du de olika inriktningarna innan du gör ditt val.

Läs mer om lärling - GLU

 

Agnebergsbutik

Gesällen - Vår elevrestaurang

Se Skolverkets film om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kontakt

Kajsa Årebo Balsanius, studie och yrkesvägledare

+46 522‑69 68 72

kajsa.arebo-balsanius@uddevalla.se

Agneberg

Östergatan 12

Förslag på sidor