Bageri och konditori

RL-Bageri och konditori

Vad får du lära dig?

På inriktningen bageri och konditori lär du dig ett gediget och traditionsfyllt hantverk som ständigt utvecklas och förnyas. Du får lära dig bakning av alla de slag: kaffebröd, olika matbröd, surdegsbak med mera. I konditoriet blir det alla sorters tårtor, bakelser, choklad, marsipan och konfektyrer. Du lär dig om bakprocessen, om olika ingredienser och om hur de fungerar tillsammans. Under din studietid får du erfarenhet av kundservice och försäljning i Agnebergsbutiken där du får vara med och sälja produkter som producerats av dig själv och andra elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL). I bageriet förväntas du vara intresserad, flexibel, kreativ och orka stå längre perioder.

Delar av utbildningen är APL, arbetsplats­förlagt lärande, då du är på en arbetsplats, skolan samarbetar med ett antal företag och tillsammans ger vi dig en bra grundutbildning och branschvana.

Vad kan du arbeta med i framtiden?

Efter utbildningen kan du arbeta i bageri, på konditori eller på kafé. Det finns många olika typer av arbetsplatser, såsom bagerier i stora livsmedelsbutiker där man kan välja om man vill arbeta morgon eller eftermiddag, stora bagerier som säljer till många butiker och små bagerier/konditorier där tillverkningen sker innanför butiken där produkterna säljs.

Lärling

Under första läsåret kommer höstterminen att bestå av lektioner i ämnen som livsmedelskunskap, hygien, branschkunskap, svenska, engelska, matematik och idrott & hälsa som studeras tillsammans med klassen på skolan. Praktiken (APL) startar i mitten av höstterminen två dagar i veckan år 1. På vårterminen i ettan är du ute tre dagar i veckan och i skolan två dagar.

År två och tre har samma upplägg med två dagar skola och tre dagar praktik. På praktikplatsen finns en handledare som yrkesläraren har tät kontakt med. Yrkesläraren gör också besök på praktikplatsen. Som lärling förväntas du kunna samarbeta med vuxna på en arbetsplats och ta eget ansvar för dina studier.

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Bageri och konditori
Programfördjupning skolförlagt
Programfördjupning lärling
Övrigt

Förslag på sidor