Kök och servering

RL-Kök och servering

Vad får du lära dig?

Denna inriktning väljer du som är intresserad av matlagning och servering i restaurang och/eller bar. Inriktningen har två yrkesutgångar, nämligen kock och servitör. Du får lära dig om olika matvaror och drycker, om deras smak, egenskaper och näringsinnehåll och om hur du komponerar en måltid. I vår övningsrestaurang Gesällen utvecklar du också dina praktiska färdigheter inom matlagning eller servering. Beroende på vilken inriktning du väljer, så specialiserar du dig inom antingen Matlagningskunskap eller Serveringskunskap. I denna inrikning förväntas du vara intresserad, flexibel, social och orka stå längre perioder.

Delar av dina kurser får du göra ute på restauranger. Det kallas APL -arbetsplatsförlagt lärande. Skolan samarbetar med ett stort antal företag och tillsammans med dem ger vi dig en mycket bra utbildning.

Vad kan du arbeta med i framtiden?

Efter avslutad utbildning kan du till exempel arbeta på lunchrestaurang, på finkrog med à la carte och gourmetmat eller på kafé. Du kan också arbeta i en personalmatsal eller i en skola med storkök där stora mängder mat tillagas varje dag. Eller kanske starta en foodtruck. Eller läsa vidare om du vill det. Exempel på vidareutbildningar inom yrket: bartender, vinkypare (sommelier), gastronomisk kock, restaurant manager.

Lärling

Under första läsåret kommer höstterminen att bestå av lektioner i ämnen som livsmedelskunskap, hygien, branschkunskap, svenska, engelska, matematik och idrott & hälsa som studeras tillsammans med klassen på skolan. Praktiken (APL) startar i mitten av höstterminen två dagar i veckan år 1. På vårterminen i ettan är du ute tre dagar i veckan och i skolan två dagar.

År två och tre har samma upplägg med två dagar skola och tre dagar praktik. På praktikplatsen finns en handledare som yrkesläraren har tät kontakt med. Yrkesläraren gör också besök på praktikplatsen. Som lärling förväntas du kunna sammarbeta med vuxna på en arbetsplats och ta eget ansvar för dina studier

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Kök och servering
Programfördjupning Kök skolförlagt
Programfördjupning Kök lärling
Programfördjupning Servering skolförlagt
Programfördjupning Servering lärling
Övrigt

Förslag på sidor