Riksintag Finsnickeri

HV-Finsnickeri

Vi är en av de få skolor i Sverige som erbjuder finsnickeriutbildning som är ett yrkesprogram på gymnasial nivå och från 2025 kommer den vara riksrekryterande.

Informationsbild om GLA - Gymnasial lärlingsanställning.

Efter utbildningen har du de kunskaper som krävs för att arbeta som finsnickare inom branschen för möbel- och inredningssnickeri och såväl för branschen inom mindre verkstäder som större industrialiserad produktion. Du ska ha utvecklat ett hantverkskunnande och estetiskt tänkande om hantverksprocessens från idé till färdigt resultat. Du får också arbeta utifrån ett miljömedvetet, hållbart och ansvarsfullt förhållningssätt.

Du kan välja att läsa utbildningen som skolförlagd eller som gymnasielärling, du anger ditt val vid ansökan till gymnasiet.

Läs mer om lärling

Programstruktur:

På skolan får du arbeta med trä i en verkstad med en väl utrustad maskinpark, tillverka träinredningar till privat och offentlig miljö eller specialisera dig mot möbel- och inredningssnickeri.

Du lär dig tillverka träinredningar, möbler, rita och designa i CAD samt programmera i NC-maskin. Du får även kunskap om olika träslag, verktyg, maskiner och tekniker för att skaffa dig breda kunskaper inom yrket. Under utbildningen genomförs utbildningsbevis för maskinkörkort, kvalitetssäkrat av branschen.

Behörighetskrav:

För att bli antagen till Finsnickeriutbildningen krävs grundläggande behörighet för gymnasieskolan.

Karriärmöjligheter:

Efter avslutad utbildning har du kompetens för trätekniska yrken inom inredningssnickare med inriktning mot båt, möbel- och inredningssnickeri samt som NC-operatör. Branschen efterfrågar utbildad personal och det finns stora rekryteringsbehov framöver.

Efter gymnasiet finns flera skolor i landet med trätekniska utbildningar på högskolenivå och inom yrkeshögskola (YH). Du kan till exempel vidareutbilda dig inom möbelhantverk, konstruktionsteknik, produktutveckling eller robotteknik för NC. Du kan även fördjupa dig i hantverket och ta gesäll - och mästarbrev inom möbelsnickeri.

Resurser och platser:

I utbildningen ingår praktik, arbetsplatsförlagt lärande i nära samarbete med företag och chanserna till jobb efter avslutad utbildning är goda.

 

Arbetsplatsförlagt lärande (apl)

Oavsett om du väljer skolförlagd eller lärlingsutbildning (GLU) är upplägget under första året lika. Väljer du att läsa den skolförlagda utbildningen är det kortare apl-perioder fördelat på årskurs 2 och 3. Du har minst 15 veckors praktik. Väljer du lärlingsutbildningen kommer du ha apl 3 dagar/vecka under åk 2 och 3 (50% av utbildningen).

Som finsnickare har du även möjlighet till lön redan under utbildningstiden, Gymnasial lärlingsanställning (GLA) om något företag efterfrågar det. Det innebär att du inför åk 2 och 3 har möjlighet att få lön under dina apl-dagar.

Svensk gymnasielärling

Ansökningsprocess:

Ansökan till finsnickeriutbildningen sker via den nationella ansökningsportalen för gymnasieutbildningar. Ansökningstider och ytterligare information finns tillgänglig på vår hemsida.

Kontaktinformation:

För frågor eller ytterligare information, kontakta oss på [skolans kontaktuppgifter].

 

Logotyp för svensk gymnasielärling

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Möbel- och Inredningssnickare
Inriktning Båtbyggare
Programfördjupning
Övrigt

Kontakt

Terese Bernhardsson, studie och yrkesvägledare

+46 522‑69 75 14

terese.bernhardsson@uddevalla.se

Uddevalla gymnasieskola Östrabo Y
Infanterivägen 1

451 30 Uddevalla

Förslag på sidor