Riksintag Finsnickeri

HV-Finsnickeri

Om du vill jobba med trä i en verkstad med välutrustad maskinpark, tillverka träinredningar till privat och offentlig miljö, inrikta dig mot båtbyggeri eller möbelsnickeri - Då är detta Din utbildning!

Informationsbild om GLA - Gymnasial lärlingsanställning.

Som finsnickare har du möjlighet till lön redan under utbildningstiden, Gymnasial lärlingsanställning (GLA). Det innebär att du inför åk 2 och 3 har möjlighet att få lön under dina APL-dagar enligt centralt GLA-avtal mellan fack och arbetsgivare. Skolan hjälper dig att söka en av de tidsbegränsade anställningar som erbjuds av något av våra samarbetsföretag.

Oavsett om du väljer skolförlagd eller lärlingsutbildning är upplägget under första året lika: under termin 1 lär du dig grunder i material, säkerhet, maskiner och genomför enklare projekt. Ni gör också flera studiebesök på arbetsplatser.

Termin 2 inleds med APL-period, då ni bekantar er med 1-2 arbetsplatser i regionen. Därefter finns möjlighet för Dig att söka någon av företagens GLA-platser. Avtal för Gymnasial lärlingsanställning skrivs mellan dig och företaget innan sommaren och du kan påbörja GLA-praktik direkt i år 2. Eller så fortsätter du utbildningen som skolförlagd eller GLU. Du behöver alltså inte bestämma dig i förväg om vilken studieväg du ska välja.

Under andra och tredje året profilerar du dig mot ett av våra yrken: möbel-/inredningssnickare eller båtbyggare. Kurser och upplägg varierar beroende på vilket du väljer.

Möbel-/inredningssnickare

Kan du läsa antingen skolförlagt eller som GLU/GLA. Du får en bred grund och en bra början på en framtida karriär som möbel- och inredningssnickare oavsett vilken variant du väljer.

På Östrabo Y har vi en stor, ljus och välutrustad snickeriverkstad. Här jobbar vi med olika träslag, maskiner och tekniker. Du får lära dig att tillverka träinredningar och möbler, att rita och designa i CAD samt göra beräkningar. Under utbildningen ingår utbildningsbevis för Maskinkörkort, kvalitétssäkrat av branschen - en viktig merit när du söker jobb.


Båtbyggare

Som båtbyggare gör du din utbildning som lärling i samarbete med något av företagen i regionen. Kanske med en GLA och får lön under utbildningstiden!

Du lär dig hela processen, från ritning till sjösättning: hur man använder plast för att forma skrov, installation av el och vatten, sätta beslag och rigga segelbåtar. Du kommer lära dig hur man tillverkar och monterar in träinredningar i ett färdigt skrov. Grunden som snickare har du med dig från första året, då du gör de första kurserna tillsammans med möbel- och inredningssnickare. Att arbeta som båtbyggare är ett intressant och varierande arbete, och din kompetens efterfrågas även inom andra branscher.

Efter gymnasiet...?

Branschen efterfrågar utbildad personal och ser stora rekryteringsbehov framöver. Efter gymnasiet har du rätt kompetens för trätekniska yrken inom båt, möbel, inredning, trappor, fönster, kök mm. Genom lärlingsutbildningen har du ett nätverk och en fot in på arbetsmarknaden redan innan studenten, så chanserna till jobb inom yrket är mycket goda.

Det finns också flera skolor i landet med trätekniska utbildningar på högskolenivå och yrkeshögskola (YH), t ex inom möbelhantverk, konstruktionsteknik, produktutveckling eller robotteknik för NC. Du kan även arbeta mot gesäll - och mästarbrev inom möbelsnickeri eller båtbyggeri.

Logotyp för svensk gymnasielärling

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktning Möbel- och Inredningssnickare
Inriktning Båtbyggare
Programfördjupning
Övrigt

Förslag på sidor