Vård och omsorg VO

Elev lindar om handen på en patient, bild

Vård- och omsorgsprogrammet leder till:

Vård- och omsorgsprogrammet är en utbildning för dig som vill arbeta med människor.Efter utbildningen kan du arbeta inom hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg och med personer som har funktionsnedsättning.

Utbildningen passar dig som vill lära dig hur människor fungerar både kroppsligt och själsligt. Du skaffar dig kunskap om människan och dennes hälsa och livssituationer i alla åldrar och faser i livet. Vill du arbeta med hälsa, välbefinnande och livskvalitet, då ska du välja vård- och omsorgsprogrammet.

Utbildningen kopplar ihop det teoretiska med det praktiska genom att varva studier med arbetsplatsförlagt lärande, apl. På den skolförlagda utbildningen genomförs apl varje läsår. På Östrabo 1 finns det två salar som är uppbyggda i vårdmiljö, så kallade metodrum, och där övas olika praktiska moment som ingår i utbildningen.

Utbildningen ger möjlighet till både yrkesexamen och högskolebehörighet för fortsatta studier på högskola eller universitet. Du kan fortsätta att utbilda dig till en mängd olika yrken som till exempel: specialistundersköterska, arbetsterapeut, brandman, hälsovetare, sjuksköterska, socionom och många fler yrken. Du läser totalt 2700 p och har möjlighet att söka den skyddade yrkestiteln “undersköterska”(trädde i kraft 1/7 2023) när du tar studenten.

Läs mer om VO som lärling - GLU

Häng med i skolan och på praktik - VR Film

Fler filmer

Se Skolverkets film om Vård- och omsorgsprogrammet

Poängplaner

Gymnasiegemensamma ämnen
Programgemensamma ämnen
Inriktningar
Övrigt

Kontakt

Hanna Lindblad, studie och yrkesvägledare

+46 522-697422

hanna.lindblad@uddevalla.se

Uddevalla gymnasieskola Östrabo 1

451 30 Uddevalla

Förslag på sidor