Yrkesförare - Buss

Utbilda dig till busschaufför - ett framtidsyrke

Skaffa dig ett yrke som du kan utöva på heltid eller deltid och som ger dig en trygg inkomst. Just nu är arbetsmarknaden för bussförare väldigt god och det är lätt att hitta ett jobb. Du kan arbeta med att köra skolbarn, linjetrafik, turistbuss både inom och utom Sverige och du kan kombinera dina arbetsuppgifter på många sätt och på alla möjliga dagar och tider. Dina behörigheter är giltiga i alla EU och EES-länder. Välkommen till ett yrke som tar dig ut på många äventyr!

Höga krav som bussförare
Att vara bussförare kräver en ansvarsfull attityd. Många människor ger dig ett stort förtroende. Tänk att du får förtroendet att köra små barn till skolan. Du skall också vara stresstolerant, noggrann och tycka om att arbeta olika tider på dygnet.

Att vara bussförare är att arbeta i ett framtidsyrke.

Start 3 augusti 2020

Utbildningstid

2020-08-03--2021-01-22

Pågående utbildning 2019-12-30--2020-07-03.

Utbildningen genomförs i samarbete med kommunerna inom Fyrbodal som är
Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Ansökan görs i samråd med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. 

Bor du i annan kommun är även du välkommen att söka via din hemkommun.

Studietakt

Heltidsstudier 25 veckor. Körning på kvällar och helger kan förekomma.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du saknar betyg ska du anmäla dig till kunskapsbedömning via webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för buss (D).

Körkortstillståndet ska skickas in tillsammans med ansökan samt en kopia på ditt körkort. Du ska vara minst 23 år för D-körkort utan begränsningar. Du kan söka utbildningen om du fyller 21 år senast den dag då utbildningen slutar. Är du under 23 år bör du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Upplägg

I utbildningen varvar vi teorilektioner inne på skolan och praktiska övningar ute i bussen. I utbildningen kommer vissa utbildningsmoment att utföras på något av de bussbolag som finns i området. Vi övar dels för körkort men också för yrket. I utbildningen ingår att köra i linjetrafik, planera och köra med riktiga människor till verkliga mål runtom i länet, biljettmaskin, brandbekämpning och till och med matlagning i vårt restaurangkök (så att vi vet vad som är klokt att äta när vi sitter stilla långa tider).

Kostnader

Du betalar själv läkarundersökning, körkortstillstånd, bok och körkortstillverkning,  ca 2300 kr.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel.

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Kontakt

Funktionsbrevlåda Vuxenutbildningen,

Vuxenutbildningen@uddevalla.se

Telefon 0522-69 60 00

 

Mer information

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning