Yrkesförare - Buss

Utbilda dig till busschaufför - ett framtidsyrke!

Buss

Skaffa dig ett yrke som du kan utöva på hel- eller deltid och som ger dig en trygg inkomst. Just nu är arbetsmarknaden för bussförare väldigt god och det är lätt att hitta jobb.

Du kan köra skolbarn, köra i linjetrafik, turistbuss både inom och utanför Sverige. Du har möjligheter att kombinera dina arbetsuppgifter på många olika sätt, dagar och tider.

De behörigheter du kan skaffa dig genom denna utbildning är giltig i alla EU- och EES-länder.

Höga krav på dig som bussförare
Att vara bussförare kräver en ansvarsfull atttityd då många människor ger dig ett stort förtroende. Tänk att du får förtroendet att köra små barn till skolan. Det är viktigt att du är stresstålig, noggrann och tycker om att arbeta olika tider på dygnet.

Välkommen till ett yrke som tar dig ut på många äventyr!

Utbildningen genomförs i samarbete med kommunerna i Fyrbodal: Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Tanum, Trollättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål. Ansökan skickas till din hemkommun.

Start 4 januari 2021

Utbildningstid

2021-01-04--06-25

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Pågående utbildning 2020-08-03--2021-01-22.

Ansökan

Här gör du din ansökan 

Webbansökan öppen 1 oktober – 15 november

Studietakt

Heltidsstudier, 25 veckor.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Övriga elever ska anmäla sig till en kunskapsbedömning via webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för buss D. Körkortstillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan och en kopia på ditt körkort. Du skall vara minst 23 år för få ett D-körkort, utan begränsningar. Du kan söka till utbildningen om du fyller 21 senast den dag då utbildningen slutar. Är du under 23 år bör du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Upplägg

I utbildningen varvar vi teorilektioner på skolan och praktiska övningar i bussen. Vissa moment kommer att utföras på några av de bussbolag som finns i området. Vi övar för körkortet, men också för yrkeslivet. Det ingår att öva på att köra linjetrafik, planera och köra med människor till verkliga mål runtom i länet, lära sig hantera en biljettmaskin, brandbekämpning och lite matlagning. Det är viktigt att äta rätt och klokt när man sitter still så mycket på jobbet.

Arbetsplatsförlagt lärande

Du tar själv kontakt med ett lämpligt företag där du vill göra din utbildningstid, sk APL, vilket betyder arbetsplatsförlagt lärande. Det är bra om du skriver namnet på ditt företag redan i ansökan. Har du inte det klart kan du komplettera med det i efterhand. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen. Inför APL kommer alla elever att behöva visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Prov och uppkörning

Ett teoriprov, ett YKB-prov och en uppkörning ingår i utbildningen.

Kostnader

Du bekostar själv dina böcker och ev. resor till och från din APL-plats samt läkarundersökning, körkortstillstånd och körkortstillverkning

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se.

CSN-period

2021-01-04--06-25 = 25 veckor, totalt 500 poäng
2021-06-25--07-09 = 2 veckor, totalt 40 poäng

Studie- och yrkesvägledning

Önskar du komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare är du välkommen att kontakta dem via e-post eller telefon 0522-69 61 90. För mer information.

Kontakt

Vidar Olausson, +46 522‑69 78 35

Lärare

vidar.olausson@uddevalla.se

Vuxenutbildningen Kaserngården 1a

45134 

UDDEVALLA