Yrkesförare - Buss

Har du fått ett antagningsbesked till hösten 2020?

Här hittar du information om kursstart.

Skaffa dig ett yrke som du kan utöva på hel- eller deltid och som ger dig en trygg inkomst. Just nu är arbetsmarknaden för bussförare väldigt god och det är lätt att hitta jobb.

Du kan köra skolbarn, köra i linjetrafik, turistbuss både inom och utanför Sverige. Du har möjligheter att kombinera dina arbetsuppgifter på många olika sätt, dagar och tider.

De behörigheter du kan skaffa dig genom denna utbildning är giltig i alla EU- och EES-länder.

Höga krav på dig som bussförare

Det är ansvarsfullt att vara bussförare. Många människor ger dig förtroendet att transportera dem till och från skolor, arbetsplatser och fritidsaktiviteter. Det är viktigt att du är bekväm med att ha många människor omkring dig, noggrann och tycker om att arbeta olika tider på dygnet.

Utbilda dig till busschaufför - ett framtidsyrke

Start 3 augusti 2020

Utbildningstid

2020-08-03--2021-01-22

Ansökan är öppen 

För mer information om hur du ansöker.  

Pågående utbildning 2019-12-30--2020-07-03.

Utbildningen genomförs i samarbete med kommunerna inom Fyrbodal som är
Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Ansökan görs i samråd med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. 

Bor du i annan kommun är även du välkommen att söka via din hemkommun.

Studietakt

Heltidsstudier 27 veckor.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du saknar betyg ska du anmäla dig till kunskapsbedömning via webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för buss D. Körkortstillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan och en kopia på ditt körkort. Du skall vara minst 23 år för att kunna förvärva ett D-körkort utan begränsningar. Du kan söka till utbildningen om du fyller 21 senast den dag då utbildningen slutar. Är du under 23 år skall du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Upplägg

I utbildningen varvar vi teorelektioner på skolan och praktiska övningar i bussen. Vissa moment kommer att utföras på några av de bussbolag som finns i området. Vi övar för körkortet, men också för yrkeslivet. 

Det ingår att öva på att köra i linje- och beställningstrafik, hantera en biljettmaskin, släcka eld och ta hand om kunder.

APL, Arbets Platsförlagt Lärande

Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen. Skolan ansvarar för att hitta en APL-plats. Om du har kontakt med ett företag där du vill göra din APL kan du meddela din lärare när utbildningen börjar.

Prov och uppkörning

Ett teoriprov, ett YKB-prov och en uppkörning ingår i utbildningen.

Kostnader

Du bekostar själv dina böcker och ev. resor till och från din APL-plats samt läkarundersökning, och körkortstillverkning.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel.

CSN-period

2020-08-03--2021-01-22 = 25 veckor, totalt 500 poäng

Studie- och yrkesvägledning

Önskar du komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare, är du välkommen på någon av Dropin tiderna, ring eller boka tid hos oss. Du når oss på telefon: 0522-69 61 90.

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Kontakt

Vidar Olausson, +46 522‑69 78 35

Lärare

vidar.olausson@uddevalla.se

Vuxenutbildningen Kaserngården 1a

45134 

UDDEVALLA

Mer information

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning