Yrkesförare - Buss

bussutbildning Uddevalla

Utbilda dig till busschaufför - ett framtidsyrke!

Skaffa dig ett yrke som du kan utöva på hel- eller deltid och som ger dig en trygg inkomst. Just nu är arbetsmarknaden för bussförare väldigt god och det är lätt att hitta jobb.

Du kan köra skolbarn, köra i linjetrafik, turistbuss både inom och utanför Sverige. Du har möjligheter att kombinera dina arbetsuppgifter på många olika sätt, dagar och tider.

De behörigheter du kan skaffa dig genom denna utbildning är giltiga i alla EU- och EES-länder.

Höga krav på dig som bussförare
Att vara bussförare kräver en ansvarsfull attityd då många människor ger dig ett stort förtroende. Tänk att du får förtroendet att köra små barn till skolan. Det är viktigt att du är stresstålig, noggrann och tycker om att arbeta olika tider på dygnet.

Välkommen till ett yrke som tar dig ut på många äventyr!

Start 2 januari 2023

Utbildningstid

2023-01-02 – 2023-06-25
(+ eventuell orienteringskurs, 40 p. Detta är individuellt)

Studietakt

Heltidsstudier, 25 veckor.

Ansökan

Här gör du din ansökan 

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Bor du i en annan kommun?
Tag kontakt med din studie- och yrkeslärare i din hemkommun för att göra en individuell studieplan. Det är din hemkommun som avgör om du får studera i Uddevalla eller inte.

Dator

Du bör ha tillgång till dator och internet för att kunna följa utbildningen. Vissa delar av undervisningen kan komma att sändas digitalt.

Förkunskaper

Alla sökande behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. Du som har godkänt betyg i

  • Svenska/Svenska som andraspråk på grundläggande nivå
  • Matematik grundläggande, delkurs 2

anses ha visat att du har förutsättningar för sökt utbildning. Om du inte har betyg men har motsvarande kunskaper skall du ansöka till en kunskapsbedömning via vår webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för buss D. Körkortstillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan och en kopia på ditt körkort. Du skall vara minst 23 år för att få ett D-körkort, utan begränsningar. Du kan söka till utbildningen om du fyller 21 senast den dag då utbildningen slutar. Är du under 23 år bör du alltid kontakta lärare i förväg för rådgivning.

Upplägg och arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I utbildningen varvar vi teorilektioner på skolan och praktiska övningar i bussen. Vissa moment kommer att utföras på några av de bussbolag som finns i området. Vi övar för körkortet, men också för yrkeslivet. Det ingår att öva på att köra linjetrafik, planera och köra med människor till verkliga mål runtom i länet, lära sig hantera en biljettmaskin, brandbekämpning och lite matlagning.

Arbetsplatsförlagt lärande ingår i utbildningen. Skolan anvisar en APL-plats åt dig. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Prov och uppkörning

Ett teoriprov, ett körprov och ett yrkesprov (YKB) ingår i utbildningen.

Kostnader

Du bekostar själv dina böcker och ev. resor till och från din APL-plats samt läkarundersökning, körkortstillstånd och körkortstillverkning.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel. Se information på www.csn.se.

CSN-period

Våren 2023
2023-01-02 – 2023-06-25 = 25 veckor, totalt 500 poäng
(+ eventuell orienteringskurs. Detta är individuellt)

Studie- och yrkesvägledning

Önskar du komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare är du välkommen att kontakta dem via e-post eller telefon. För mer information och telefontider »

Lärare

Vidar Olausson
vidar.olausson@uddevalla.se
0522-69 78 35

Ulf Delin
ulf.delin@uddevalla.se
0522-69 78 39

Förslag på sidor