Yrkesförare - Godstransporter

Yrkesförare

Yrkeschauffören - ett spännande och fritt arbete

Att vara yrkesförare innebär att man har ett arbete som är ansvarsfullt och komplicerat. Yrket har många olika inriktningar såsom: fjärrtransporter, budbil, kranbil, distribution, farligt gods, entreprenad, specialtransporter och mycket mer. Med ett lastbilskörkort finns det mycket stora möjligheter till jobb.

Som lastbilsförare innebär det inte bara att du skall köra lastbilen ekonomiskt, miljömedvetet och trafiksäkert, du skall också bemöta kunder, hålla ordning på fraktsedlar och dessutom vara kunnig inom den lagstiftning som omger ditt arbete, t ex lastsäkring och arbetstidsbestämmelser. Med andra ord, du måste vara en mångkunnig och flexibel person för att klara morgondagens uppdrag i lastbilsbranschen.

Många lastbilsförare närmar sig pensionsåldern och därför förutspås att efterfrågan på kompetenta yrkesförare kommer att vara fortsatt stor de närmaste 5 - 10 åren.

Utbildningen genomförs i samarbete med kommunerna inom Fyrbodal som är

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Ansökan skickas till din hemkommun. 

transport

I oktober kommer vår lastbil med lärare och elever från utbildningen att besöka kommunerna.
Då har du möjlighet att få mer information om utbildningen och hur du gör för att ansöka.

För mer information om när vi besöker de olika kommunerna.

 

Start 18 januari 2021

Utbildningstid

2021-01-18--12-10.

Pågående utbildningar 2020-01-20--11-27, 2020-03-02--12-18 och 2020-06-01--2021-03-19.

Ansökan

Här gör du din ansökan 

Webbansökan öppen 1 oktober – 15 november

Studietakt

Heltidsstudier, 40 veckor.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Övriga elever ska anmäla sig till en prövning via webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för CE-behörighet, klass 3. Körkortstillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan tillsammans med en kopia på ditt körkort. Är du under 21 år bör du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Upplägg

I utbildningen varvar vi teorilektioner på skolan och praktiska övningar i lastbilen. Undervisning kan förekomma eftermiddag/kvällar och helger. Utbildningen innefattar även truck, hjullastare och kran.

Arbetsplatsförlagt lärande

Du tar själv kontakt med ett lämpligt företag där du vill göra din utbildningstid, sk APL, vilket betyder arbetsplatsförlagt lärande. Det är bra om du skriver namnet på ditt företag redan i ansökan. Har du inte det klart kan du komplettera med det i efterhand. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Inför APL kommer alla elever att behöva visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister.

Prov och uppkörning

Om du vill kan du söka för körkort vid Trafikverket.
Skolan kommer att betala för två teoretiska prov (lastbil och lastbil+släp) samt två körprov (lastbil och lastbil+släp). Därtill ett teoretiskt yrkeskompetensprov. Om du behöver genomföra fler prov måste du betala för dessa själv.

Kostnader

Du bekostar själv dina böcker och ev. resor till och från din APL-plats samt läkarundersökning, körkortstillstånd, körkortstillverkning och nödvändiga varselkläder och skor.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel.  

CSN-period

2021-01-18--07-09 = 25 veckor, totalt 500 poäng
2021-08-16--2021-11-26 = 15 veckor, totalt 300 poäng
2021-11-26--12-10 = 2 veckor, totalt 40 poäng

Studie- och yrkesvägledning

Önskar du komma i kontakt med studie- och yrkesvägledare är du välkommen att kontakta dem via e-post eller telefon 0522-69 61 90. För mer information.

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Kontakt Lärare

Stefan Persson, stefan.persson@uddevalla.se

Fredrik Heed, fredrik.heed@uddevalla.se


Kontakt

Funktionsbrevlåda Vuxenutbildningen,

Vuxenutbildningen@uddevalla.se