Yrkesförare - Godstransporter

Yrkesförare

Yrkeschauffören - ett spännande och fritt arbete

Att vara yrkesförare innebär att man har ett arbete som är ansvarsfullt och komplicerat. Yrket har många olika inriktningar såsom: fjärrtransporter, budbil, kranbil, distribution, farligt gods, entreprenad, specialtransporter och mycket mer. Med ett lastbilskörkort finns det mycket stora möjligheter till jobb.

Som lastbilsförare innebär det inte bara att du skall köra lastbilen ekonomiskt, miljömedvetet och trafiksäkert, du skall också bemöta kunder, hålla ordning på fraktsedlar och dessutom vara kunnig inom den lagstiftning som omger ditt arbete, t ex lastsäkring och arbetstidsbestämmelser. Med andra ord, du måste vara en mångkunnig och flexibel person för att klara morgondagens uppdrag i lastbilsbranschen.

Många lastbilsförare närmar sig pensionsåldern och därför förutspås att efterfrågan på kompetenta yrkesförare kommer att vara fortsatt stor de närmaste 5 - 10 åren.

Utbildningen genomförs i samarbete med kommunerna inom Fyrbodal som är

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Ansökan görs i samråd med studie- och yrkesvägledare i din hemkommun. 

Bor du i annan kommun är även du välkommen att söka via din hemkommun.

Start januari 2021

Utbildningstid

Januari - november 2021.

Pågående utbildningar 2020-01-20--11-27, 2020-03-02--12-18 och 2020-06-01--2021-03-19.

Studietakt

Heltidsstudier, 42 veckor. Körning på kvällar och helger kan förekomma.

Förkunskaper

Alla elever behöver visa att de har förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen.
Elever som har betyg i svenska, svenska som andraspråk grundläggande och matematik grundläggande anses ha visat att de har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du saknar betyg ska du anmäla dig till kunskapsbedömning via webbansökan.

Villkor

Du skall inneha B-körkort samt körkortstillstånd för CE-behörighet, klass 3. Körkortstillståndet skall skickas in tillsammans med ansökan tillsammans med en kopia på ditt körkort. Är du under 21 år bör du alltid kontakta oss i förväg för rådgivning.

Upplägg

I utbildningen varvar vi teorilektioner på skolan och praktiska övningar i lastbilen.

Utbildningen innefattar även truck, hjullastare och kran.

APL - Arbets Platsförlagt Lärande

Du tar själv kontakt med ett lämpligt företag där du vill göra din utbildningstid, sk APL, vilket betyder Arbets Platsförlagt Lärande. Det är bra om du skriver namnet på ditt företag redan i ansökan. Har du inte det klart kan du komplettera med det i efterhand. Du ansvarar själv för att ta dig till APL-platsen.

Prov och uppkörning

Om du vill kan du söka för körkort vid Trafikverket.
Skolan kommer att betala för två teoretiska prov (lastbil och lastbil+släp) samt två körprov (lastbil och lastbil+släp). Därtill ett teoretiskt yrkeskompetensprov. Om du behöver genomföra fler prov måste du betala för dessa själv.

Kostnader

Du bekostar själv dina böcker och ev. resor till och från din APL-plats samt läkarundersökning, körkortstillstånd, körkortstillverkning och nödvändiga varselkläder och skor.

Studiemedel

Utbildningen berättigar till studiemedel.

CSN-period

2020-06-01--2021-03-19 = 42 veckor, totalt 840 poäng

Utbildningen startar under förutsättning att ekonomiska medel erhålles och att det blir ett tillräckligt antal studerande.

Kontakt Lärare

Stefan Persson, stefan.persson@uddevalla.se

Fredrik Heed, fredrik.heed@uddevalla.se