Digital delaktighet


Digidelcenter Uddevalla - Vi vill öka den digitala delaktigheten

På den här sidan samlar vi information som har att göra med digitala frågor, testa teknik och ta del av aktiviteter för att öka din digitala kompetens.

Vår målgrupp är digitalt ovana och digitalt nyfikna. Alla åldrar är välkomna och all verksamhet är avgiftsfri för dig som vill delta.

Om Digidel

Digidel är ett nationellt nätverk för att öka den digitala delaktigheten och tillgängligheten till digitala tjänster i Sverige. Syftet är att alla "ska våga, vilja och kunna ta del av internet, med dess möjligheter till delaktighet i den digitala samhällsutvecklingen, tillgång till tjänster, service, information, utbildning och underhållning.”

Mer information om Digidel och Digidelcenter

 

Digidellogotyp

Utbildningar och aktiviteter

Nyfiken på nätet

På Ryttarens café och aktivitetscenter hålls en kurs på sju veckor med fokus på användandet av internet. Hur kopplar man upp sig på ett WiFi, hur funkar det med google, hur gör man i sociala medier, hur gör man för att handla över nätet och vad ska man tänka på så att man använder dessa tjänster på ett säkert sätt? Nya grupper startar var sjunde vecka. (Anmälnigar som inkommer nu gäller för kursstarter under 2022)

Kontakt: Aktivitetssamordnare Malin Strömberg 0522-695102
Adress: Södra Drottninggatan 16

Läs mer om aktiviteten på Ryttarens sida

Våga klicka

Våga klicka är bibliotekets surfplattekurs för nybörjare och ovana. Kursen består av sex träffar och ges två gånger per termin. Tillsammans går vi igenom hur surfplattan fungerar och hur du kan använda den, både genom teori och genom praktiska övningar. Anmälan gäller för hela kursen. Surfplattor finns att låna om du inte har med dig din egen. Är du 75 år eller äldre kan du dessutom låna med dig en surfplatta hem för att träna på egen hand.

Kontakt: Bibliotekarie Tobias Nordberg 0522-696532
Adress: Södergatan 26

Läs mer om Våga klicka på bibliotekets webbplats

Enskild IT-handledning

Behöver du hjälp med att hantera digitala verktyg? Har du frågor kring hur du ska hantera din surfplatta, mobil eller dator? På våra bibliotek kan du boka tid för att få enskild hjälp med ett antal utvalda IT-frågor. Kolla upp vilka ärenden vi kan hjälpa dig i och boka en tid för enskild handledning.

Kontakt: Bibliotekarie Tobias Nordberg 0522-696532
Adress: Södergatan 26

Läs mer om enskild IT-handledning på bibliotekets webbplats

Lån av surfplattor för dig över 75 år

Som ett resultat av ett kommunalt samverkansprojekt kan biblioteket erbjuda dig som är 75 år eller äldre att under fyra veckor låna hem en iPad. Om du vill kan du också få med en användarguide, för att lättare komma igång om du är nybörjare. Du lånar surfplattan på något av biblioteken i Uddevalla med ditt bibliotekskort, och behöver därmed vara registrerad som låntagare för att kunna låna.

Kontakt: Bibliotekarie Tobias Nordberg 0522-696532
Adress: Södergatan 26

Läs mer om surfplattorna på bibliotekets webbplats

Digital Livsberättargrupp

Här är syftet att få människor att mötas, känna gemenskap och bli mer bekväm med digital teknik. Du får låna en iPad och du får delta i en digital kurs som främst handlar om att hantera en iPad och delta i videosamtal. 10 digitala träffar genom videosamtal följer därefter. Det är ett specifikt samtalstema för varje träff, från barndom till nutid. Digital Livsberättargrupp är till för dig som är 62 år eller äldre.

Kontakt: Aktivitetssamordnare Malin Strömberg 0522-695102

Se film för mer information om digital livsberättargrupp: Digital livsberättargrupp Uddevalla 2021 - YouTube

Äldre kvinna med hörlurar använder en smartphone

Tips och länkar

Digitalhjälpen

Digitalhjälpen har tagits fram av PTS, Post- och telestyrelsen, och innehåller tips på digitala tjänster, guider för hur du använder dem och annat material för dig som vill utveckla din digitala kompetens. Tjänsten innehåller webbsidor med vägledning och tips som hjälper äldre att använda digitala tjänster och verktyg, bland annat i form av steg-för-steg-guider, instruktionsfilmer och fördjupande information om videosamtal.

Digitalhjälpen finns på pts.se/digitalhjalpen

Digitala jag

Digitala jag är en utbildning från Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag. Du kan bland annat få lära dig mer om e-handel, digitala hjälpmedel, Swish eller sociala medier. Välj vad du vill veta mer om och gå en kort kurs på tjänstens webbplats.

Digitala jag finns på digitalajag.se

Seniorsurfarskolan

I Seniorsurfarskolan går ett antal kända svenskar igenom olika tjänster och tipsar om vad du ska tänka på. Titta på filmerna och lär dig mer om hur du använder olika digitala tjänster, vilka olika typer av appar som finns, hur du skaffar ett e-postkonto eller hur du ska göra för att surfa på ett säkert sätt.

Seniorsurfarskolan finns på UR Play

Seniorportalens internetskola

Seniorportalen är en del av Mediapoolen och en strömmande medieplattform för pensionärer på äldreboenden samt aktivitetssamordnare inom vård- och omsorgsförvaltning. Här finns mängder av filmer med olika teman i syftet att inspirera, väcka minnen till liv och skapa samtal. Dessutom finns Seniorportalens internetskola, som består av korta utbildningsfilmer, där det förklaras hur internet och sociala medier ska hanteras.

Seniorportalens internetskola finns på Seniorportalen

Internetkunskap

Internetkunskap hjälper dig att bli en säker och medveten internetanvändare genom att samla kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag. Sidan är ett initiativ från Internetstiftelsen, som är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Här finns filmer och artiklar som hjälper dig att fördjupa din kunskap om internetfenomen och digital källkritik.

Internetkunskap finns på internetkunskap.se

Digidellogotyp med stadssiluett

Eller kontakta oss

Telefonikon

0522-69 60 00