Sevärdheter

Några tips om platser att längta till! Mer information om utflyktsmål och aktuella evenemang hittar du på uddevalla.com.

Bassholmen

Bassholmen

Den idylliska ön Bassholmen är ett naturreservat med mycket sjöfågel, lövträdskantade dalstråk och strandängar som sommartid betas av kor. Här kan du bo på gästhemmet i mangårdsbyggnaden från 1800-talet som hyrs ut ihop med bastun längst ner på bryggan och en egen liten båt. På ön finns även båtmuseum, gästhamn och café. Föreningen Allmogebåtar har sin båtsamling i den gamla varvsbyggnaden.

Bohusläns museum

Bohusläns museum är ett livaktigt kulturellt centrum med hundratusentals besökare varje år. Utställningar, föreläsningar och andra arrangemang lockar besökare året om. Här finns en konsthall med samtida konst och en basutställning som visar Bohusläns historia. Lokala träbåtar finns i båthallen, dessutom finns lekrum och en museishop. I restaurangen hittar du bohuslänska specialiteter som exempelvis äggost.

Bredfjället

Bredfjället, Herrestadsfjället

Bredfjället och Herrestadsfjället är vildmarkslika naturområden med fiskesjöar, vandringsleder och preparerade skidspår. På Herrestadsfjället finns myrar, mossar, hällmarker, ett 60-tal sjöar och äldre skog som är mellan 100-130 år gammal och raststugor som är populära vintertid. Bredfjället vid Ljungskile har ett 20-tal sjöar, storskog, myrar och kulturhistoriska lämningar.

Emaus lantgård

Emaus lantgård

En välbesökt pärla i Uddevalla är Emaus lantgård. Här kan du möta grisar, getter, katter, hästar och kaniner. Området bjuder in till promenader, lek och picknick. Runt lantgården leder en rullstols- och barnvagnsvänlig stig. Lantgården ligger i naturreservatet Emaus med ädla lövträd, tall och vackra blommor. Från högsta punkten i reservatet kan du få en hänförande utsikt över Byfjorden och Gustafsberg.

Gustafsberg

Gustafsberg

Sveriges äldsta bad- och kurort från sent 1700-tal heter Gustafsberg, som du bland annat kan nå via Strandpromenaden. Det anrika badhuset, badhotellet, konditoriet och badrestaurangen är några av byggnaderna som ger området dess säregna charm. På 1800-talet var Gustafsberg populärt tillhåll för bland andra Fredrika Bremer och Lars Johan Hierta. På Gustafsbergsdagarna sommartid kan du gå guidade turer med spännande berättelser från badortstiden.

Junicupen

Junicupen och Oddebollen

Två stora ungdomsturneringar som äger rum i juni respektive augusti på Bodeles ängar vid Gustafsberg är Junicupen (handboll) och Oddebollen (fotboll). Då myllrar det av sportintresserade ungdomar från hela Norden i Uddevalla. Båda turneringarna spelas på gräsplaner. Alldeles intill planerna kan man ta sig ett svalkande dopp i havet eller i bassäng.

Pantaenius Bohusrace

Pantaenius Bohusrace

I slutet av juni hålls Pantaenius Bohusrace, en seglingstävling som går från Uddevalla till Smögen via norska Tresteinerne. Båtarna seglar ut till startlinjen strax utanför Rödön, och efter startskottet är det kamp om vem som passerar under Uddevallabron först. Hela inre hamnen fylls av segelbåtar i olika storlekar, kajerna myllrar av seglare och hela området sjuder av liv. Tävlingen kan följas från alla fina utsiktsplatser runt om Byfjorden.

Skärgårdsbåtarna

Båtturer i Bohuslän

Från maj till september kör Skärgårdsbåtarna reguljära dags- och
kvällskryssningar men båtarna går att abonnera året om.
Med Skärgårdsbåtarna kan du följa med på en Berättarbåt eller en
skaldjurskryssning, åka på en historisk skärgårdstur till Gustafsberg för bad och fika eller ta en rundtur på fjorden under Uddevallabron eller följa med på en lugn färd till Ljungskile. Till flera av turerna finns digital guidning i appen
Upplev Uddevalla. På sommaren körs sälsafariturer i samarbete med Havets Hus ett perfekt
sätt att uppleva Bohuslän på havet.

Smaka på Uddevalla

Uddevalla är en plats för alla smaker! Här finns ett brett register av restauranger och massor av mysiga caféer, både i centrala staden och utspridda över hela kommunen. Bland annat kan du äta lokalt odlade musslor i Ljungskile, fika kaffebröd och se folkvimlet i Uddevalla stadskärna eller koppla av med en matpaus till ljudet av vågskvalp. Och varför inte prova kändiskockarnas mat som också finns här? Ät och njut!

Strandpromenaden

Strandpromenaden

Strandpromenaden är en 9,3 kilometer lång gång- och cykelväg som går från Skalbankarna ut till Lindesnäs. Mest spektakulär är kanske den vattennära promenaden med hängbron och träbryggan som löper längs med berget från Svenskholmen ut mot Gustafsberg. Vägen är lika vacker sommar som vinter och utsågs 2009 till Sveriges vackraste väg.

Uddevallakalaset och International Street Market

Uddevalla centrum blir en familjefest under tre dagar i slutet av juli under Uddevallakalaset. Det blir allsång, rock & blues, flera musikscener, tivoli, lekland och uppvisningar och det finns ett stort utbud av mat och dryck längs hela Kungsgatan. Några dagar efter Uddevallakalaset förvandlas centrum till en torgmarknad med säljare från hela världen på International Street Market. Då kan du testa läckra specialiteter som spansk paella, tyska korvar, italienska delikatesser och pastarätter, franska ostar, engelsk fudge och mycket annat.

Västkustens dansfestival

Till Lane Loge vallfärdar danshungriga i juli varje år för att delta i Västkustens dansfestival. Besökare kommer från hela Norden för att få dansa foxtrot och bugg till rock, schlager eller mogendans, det finns ett brett utbud av dansbandsmusik under en hel vecka. Under festivalen finns också chans att delta i danskurs. Många campar eller sover över i stuga och festivalen lockar människor i alla åldrar.

Förslag på sidor