Uddevallas nya brandstation snart färdigbyggd

Uddevallas nya brandstation kommer att användas i skarpt läge från och med 12 september. Då flyttar räddningstjänsten in i de nya lokalerna. Just nu pågår de allra sista arbetena inne i brandstationen och byggnaden kommer att slutbesiktigas i slutet av juni.

Insatsledare Magnus Lagrell och projektledare Birgitta Andersson framför Uddevallas nya brandstation

Insatsledare Magnus Lagrell från Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och projektledare Birgitta Andersson är glada att Uddevallas nya brandstation nu snart är klar.

Utvändigt har alla ytor asfalterats och markplattor är lagda, nya planteringar har gjorts iordning. Sådden av gräs kommer att ske först i augusti för att slippa bevattna jorden nu när det är så torrt. I augusti kommer även solceller att monteras på brandstationens tak. Solpanelerna kommer att producera 100 000 kilowattimmar el per år.

Byggnaden färdig inom kort

Invändigt återstår vissa installationer av belysningsarmaturer, montering av skåp och liknande. Städning pågår både invändigt och utanpå brandstationen, ytor tvättas av och testning pågår av olika funktioner och system.

- Nu om några dagar är brandstationen färdigbyggd. Efter semestrarna ska byggnaden möbleras upp. Vi har följt både tidplan och budget i bygget av brandstationen, trots både pandemi och krig. Det har varit ett fantastiskt arbete av alla inblandade, säger Birgitta Andersson, projektledare Uddevalla kommun.

Brandstationens samtliga funktioner kommer att testas ingående under augusti och september, innan den kommer att användas i skarpt läge från och med 12 september.

30-tal personer ska dagligen arbeta i brandstationen

Den nya brandstationen kommer att nyttjas av 30 heltidsbrandmän, 20 deltidsbrandmän, fem insatsledare och ett 20-tal administrativ personal som exempelvis brandinspektörer, verksamhetsutvecklare och teknisk personal. Dagligen kommer ett 30-tal personer att arbeta i lokalerna samtidigt.

Inne i brandstationen finns en administrativ del med kontor och konferensrum där räddningstjänsten kan hålla utbildningar. Den operativa delen innehåller bland annat vagnhall med plats för 10 brandbilar, slanghall, mekanisk verkstad och tvätteri. På övre våningen ligger räddningstjänstens matsal och kök, omklädningsrum, duschar, idrottshall och logement för jourlagda brandmän. Hela brandstationen är byggd enligt konceptet friska brandmän. Utanför brandstationsbyggnaden finns fristående lastväxlargarage, carport och miljöhus.

”Nu får vi en modern och flexibel brandstation”

- Det här blir strålande, från räddningstjänstens sida är vi otroligt glada över vår nya brandstation. Vi har haft ett mycket gott samarbete med kommunen och Serneke, som lyssnat på våra behov. Nu får vi en modern och flexibel station, säger Magnus Lagrell, insatsledare räddningstjänsten

Se bilder från Uddevallas nya brandstation