Nu flyttar räddningstjänsten in i Uddevallas nya brandstation

På tisdag den 12 september är det dags för räddningstjänsten att flytta ut ur den gamla brandstationen och flytta in i Uddevallas nya brandstation. Då kommer ett långt tåg av räddningsfordon rulla genom centrala Uddevalla.

Bild på Uddevallas mnya bradnstation som är svart och har röda garageportar samt texten Räddningstjänsten Mitt Bohuslän

Tisdag 12 september flyttar räddningstjänsten in i Uddevallas nya brandstation. Då körs ett 15-tal räddningsfordon genom centrum från gamla brandstationen till den nya.

Räddningstjänsten kommer att köra ett 15-tal olika slags räddningsfordon från den gamla brandstationen på Bastiongatan vid Kampenhof till den nya stationen på Västgötavägen/Larmgatan. I tåget kör brandbilar, transportbilar, bandvagnar och fordon för insatsledare.

- För oss är det en högtidsdag! Den gamla stationen har varit ständigt bemannad i över 60 år och tjänat oss väl. Nu får vi möjligheten att flytta in i en brandstation som har otroligt goda förutsättningar för både en effektiv verksamhet och en säker arbetsmiljö, säger Markus Green, förbundschef för Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Ska kunna rycka ut till olycka inom 90 sekunder

Eftersom räddningstjänsten alltid ska kunna rycka ut till en olycka inom 90 sekunder är flytten av fordon och räddningsutrustning en kritisk fas. Om du befinner dig utmed fordonstågets körväg under tiden som flytten pågår får du gärna titta på från trottoarer och andra säkra platser. Men det är viktigt att inte hindra framfarten och att inte bryta fordonståget.

Röda brandbilar inne i vagnhallen

Räddningsfordon i gamla brandstationen

Flytten innebär att räddningstjänstens samtliga utryckningar kommer att ske från den nya brandstationen efter att fordonståget kommit fram. Samma dag hålls en invigning för räddningstjänstens personal som ska arbeta i den nya brandstationen samt de myndigheter som samarbetar med räddningstjänsten.

- Det blir en speciell stund när all personal i Uddevalla och kollegor från andra räddningstjänster och myndigheter tar emot fordonståget. Det är i den stunden det blir en brandstation och kommer fortsätta vara bemannad i många år framöver redo att rycka ut på 90 sekunder, säger Markus Green, förbundschef för Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Öppet hus på brandstationen för allmänheten under våren

Uddevallas nya brandstation från ovan där man ser svarta byggnader och vägar och grönska runtom

Uddevallas nya brandstation vid Västgötavägen

Under våren planerar räddningstjänsten ett öppet hus på den nya brandstationen för allmänheten. Då är även det nya övningsområdet för räddningstjänsten färdigbyggt.

- Vi förstår att det finns ett stort intresse hos allmänheten att se vår nya brandstation, så vi vill gärna visa upp den under våren. Då har vi hunnit bo in oss i de nya lokalerna och även börjat använda det nya övningsområdet, säger Markus Green.

Fordonstågets väg genom Uddevalla

Det långa tåget av räddningsfordon startar vid gamla brandstationen på Bastiongatan vid Kampenhof cirka klockan 13.30 på tisdag 12 september. Ankomst till nya brandstationen cirka klockan 13.45.

Körväg för räddningsfordonen

Bastiongatan

Lagerbergsgatan

Östergatan

Västgötavägen

Larmgatan

Exercisvägen

Gamla brandstationen från ovan, man ser flera brandbilar och larmbilar utanför byggnaden

Räddningstjänsten flyttar ut från gamla brandstationen på Bastiongatan.