Musselbullar på menyn på måltidens dag

Stekta musselbullar med potatismos? Ja det serveras på torsdag 19 oktober då Offentliga måltidens dag uppmärksammas på bland annat skolor, förskolor och på äldreboenden boenden runtom i Uddevalla kommun.

Musselbullar med mos gurka och lingon på en blå tallrik

På torsdag 19 oktober serveras musselbullar i kommunens alla kök.

Offentliga måltidens dag är en dag då maten i de offentliga köken är i fokus över hela landet, och köken visar upp sin verksamhet på olika sätt. Dagen har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober.

I Uddevalla har måltidsservice valt att i de kommunala köken denna dag använda sig av framtidens mat - sjömat - som dessutom har lokal anknytning.

Bohusläns landskapsmåltid serveras

- I år har vi valt att jobba med Bohusläns landskapsmåltid som är musselbullar med potatismos, skirat smör, lingon och pressgurka. Det är nytt för oss att använda musslor i våra kök, det är en lokalt odlad proteinkälla med mild smak, och det ska bli väldigt spännande. Musselbullar är både näringsrika och goda, säger Karin Nilsson, enhetschef avdelning Måltid & lokalvård.

Under måltidens dag kommer samtliga kommunala kök att steka färdigrullade musselbullar. Musselbullarna kommer från en lokal leverantör och är baserade på musslor från närområdet. Det är en rätt som är enkel att servera och som förhoppningsvis kommer att tilltala både gammal som ung.

- Vi hoppas alla vågar smaka, det här är något nytt och lite extra festligt, säger Karin Nilsson.

I Uddevalla kommun kommer 11 000 stycken musselbullar att serveras.

Mer information om Offentliga måltidens dag