Dokumentären Sveriges saltaste kust visas på bio för 300 elever

Grundskolan arrangerar filmvisning på Biostaden den 17 januari för cirka 300 elever i åttonde klass. Eleverna kommer att få se ”Sveriges saltaste kust”, en dokumentär film gjord av Stefan Edman, Lisa Sihlberg och Peter Muld. I samband med filmvisningen kommer eleverna att få höra mer om Stiftelsen Byfjordens framtid och projekt Fjordtorsk.

en röd brännmanet under vattnet och solen skiner ovanifrån vattenytan

Cirka 300 elever i årskurs åtta får se dokumentären "Sveriges saltaste kust" på Biostaden i Uddevalla. Foto: Peter Muld

- Det är första gången vi inom grundskolan visar eleverna en dokumentär på bio. Från skolans håll så handlar det om att eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskap och ställa frågor utifrån egna upplevelser och aktuella händelser. Det vore roligt om några klasser får möjlighet att jobba vidare tillsammans med stiftelsen, säger Kajsa Gustafsson, skolbibliotekarie och samordnare för kultur i grundskolan.

”Sveriges saltaste kust” är drygt 70 minuter lång och biovisningen inleds med en kort presentation av Stiftelsen Byfjordens framtid och projekt Fjordtorsk som även omnämns i filmen. Eleverna har möjlighet att efter filmvisningen arbeta vidare med exempelvis lokala ekosystem och människans påverkan i samarbete med Stiftelsen Byfjordens framtid. Inom skolan går det att hitta ingångar till det fortsatta arbetet inom ämnena biologi, geografi, matematik, svenska, teknik eller idrott och hälsa.

Får följa med längs Bohuskusten

I dokumentären ”Sveriges saltaste kust” får man följa med längs Bohuskusten, förundras över Skagerraks magiska växt- och djurvärld, möta forskare och fiskare som berättar om hoten och hoppet för miljön och den biologiska mångfalden. I filmen kan man bli inspirerad av människor som städar bottnar och stränder, återvinner material ur skräpet och tillverkar nya smarta produkter, och man får höra om spännande projekt som ska hjälpa torsk, blåmussla, koraller och ålgräs.

Se trailer för Sveriges saltaste kust på youtube

Om dokumentärfilmen Sveriges saltaste kust

Mer information om Stiftelsen Byfjordens framtid