Fordonselever reparerade bilar som kan rädda liv i Ukraina

Nu har hjälporganisationen Ambulance for Ukraine hämtat fem fordon från fordonsprogrammet som transporteras ned till Ukraina för att användas på plats. De fem fordonen är pickup:er som har reparerats och servats av gymnasieelever vid fordonsprogrammet på Östrabo yrkes.

fyra bilar och massor av elever från fordonsprogrammet

Bilarna har reparerats av elever från fordonsprogrammet på Uddevalla gymnasieskola Östrabo yrkes. Fordonen används nu i Ukraina.

Bilarna har fått nya däck, bromsarna är utbytta och bilarna har fått service och en allmän genomgång så att de ska vara trafik- och driftsäkra.

- Alla eleverna har varit engagerade och de har tyckt att det varit väldigt roligt att få in bilprojekt som ska vidare och göra nytta hos en hjälporganisation. Våra fem fordonsklasser har varit involverade i arbetet med bilarna, och både elever och lärare har lagt ned mycket energi i detta, säger Klas Abrahamsson, lärare.

Reparationerna av bilarna innehåller sådana moment som ingår i utbildningen på fordonsprogrammet.

Kan användas i terrängen

Bilarna är fyrhjulsdrivna och kan användas på riktigt dåliga vägar och ute i terrängen. För något år sedan hjälpte elever från fordonsprogrammet till att renovera en minibuss som skulle användas på plats i Ukraina och den bussen rullar fortfarande.

Gjort en heroisk insats

Representanter från organisationen Ambulance for Ukraine var på plats på Östrabo Yrkes och tog nyligen emot de lagade bilarna. De tackade lärarna och sa att eleverna vid fordonsprogrammet gjort en heroisk insats som kan göra skillnad i Ukraina. Bilarna kan hjälpa till att rädda liv.

- Vi är väldigt tacksamma för den här hjälpen, bilarna gör stor nytta i Ukraina. Vi följer var fordonen hamnar, och de kan användas vid fronten eller vid sjukhus, säger Eugen Seredyuk, från hjälporganisationen Ambulance for Ukraine.

Sammanlagt fem reparerade bilar rullar nu i Ukraina, och det kan hända att fordonseleverna på gymnasiet får fler förfrågningar om att hjälpa till med andra fordon framöver.

Alla fordon är inköpta av organisationen Blågula bilen.

Nycklarna till bilar överlämnas från gymnasiet till personerna från hjälporganisationen

Nu är bilnycklarna överlämnade från fordonsprogrammet till hjälporganisationen. Från vänster syns: Stefan Haglund, Jim Karlsson, Irina Bondarenko, Jens Hermansson, Klas Abrahamsson, Eugen Seredyuk, Erik Johansson, Evelina Seredyuk, Constantin Seredyuk och Irina Seredyuk.