Båtar och hamnar

Kommunen har ett samlat ansvar för all kommunal kaj och hamnverksamhet i Uddevalla. Det innefattar gästhamnsservice, kajinspektioner och uthyrning av fasta båtplatser.

Uthyrning fasta båtplatser

Båt Foto: Malcom Hanes

Foto: Malcom Hanes

  • Skeppsviken (ca 150 platser)
  • Rödön/Lindesnäs (ca 300 platser)
  • Gustafsberg (ca 30 platser)
  • Mollön (ca 60 platser)
  • Ljungskile (ca 25 platser)

Båtsäsongen för båtplatserna är 15 april till 15 oktober. Det går tyvärr inte att stå i kö till en båtplats. Båtplatsavgifterna varierar beroende av bredden på platsen samt förtöjningsmöjligheten. Alla intäkter från båtplatsavgifterna går tillbaka till verksamheten i form av drift och underhåll. Information om avgifter, villkor och lediga platser finns via ansökningslänken.

Kommunen höjer taxan för kommunala fritidsbåtplatser 2024

Uddevalla kommun beslutade i december om ny taxa för kommunens fritidsbåtsplatser från och med 2024. Höjningen innebär en generell höjning med ca 15 %. Vissa platser får en större ökning på grund av en strukturell ändring av taxan. Information om avgifter, villkor och lediga platser finns via ansökningslänken "Ansök om båtplats" ovan.

Läs nyheten om "Höjd taxa för kommunala fritidsbåtplatser 2024">>

Ingen båtuthyrning i Södra kajen under byggtid

Kommunen kommer att skredsäkra vid Södra kajen. Beräknad byggstart är 2024. Vi har därmed inte möjlighet att hyra ut båtplatser under säsong 2024 till 2026. Vi hoppas kunna erbjuda båtplatser igen från 2027. Mer information kommer på kommunens hemsida under projektets gång.

Skredsäkring längs Bäveån>>

Sjösättning

Sjösättningsramper finns vid Rödön och vid Lövåskajen i Södra hamnen.

Gästhamnsservice i centrala Uddevalla

Uddevalla Turistcenter driver gästhamnen i Södra kajen. Där finns ca 35 båtplatser, dusch, toalett, tillgänglighetsanpassad toalett och tvättstuga. Det finns också tillgång till el, trådlös internetuppkoppling och vatten vid bryggan.  Hamnen är ca 3 meter djup.

Gästhamnsplatserna kostar från 250 kronor per dygn. Veckohyra nyttjas. Platsen betalas vid incheckning hos Uddevalla Turistcenter i Gamla Badhuset. Där finns även glass, lättare smörgåsar, fika, kaffe och dryck till försäljning. Öppettider: 1 maj till 30 september.

Sjötapp med drivmedel finns 500 meter väster om gästhamnsservicen. Manuell betjäning under säsong.

Gästhamnsservice vid Bassholmen

Bassholmen Gästhem driver gästhamnen på ön som ligger mitt i passagen Nordströmmarna. Gästhamnen har enkel standard och plats för cirka ca 30 båtar. Där finns toalett och dusch. Bastu med egen badbrygga kan hyras i Gästhemmets kafé som har öppet vecka 25 till 33. Hamnen är ca 3 meter djup.

Tömningsstation för båttoaletter

Vid gästhamnen i centrala Uddevalla finns en tömningsstation. Toatömning finns också i Ljungskile vid Ljungskiles båtklubb.

Kontaktpersoner

Södra kajen, Skeppsviken, Gustafsberg, Rödön/Lindesnäs, Ljungskile och Mollön:
Kontaktcenter
Telefon 0522-69 60 00

Uddevalla och Bassholmens Gästhamn:
Linda Gjerdrum
Uddevalla Turistcenter
Telefon 0522-69 84 80

Förslag på sidor