Ann-Sofie Josefsson, Undersköterska

Bild på Ann-Sofie Josefsson

Ann-Sofie Josefsson

Vad innebär det att vara undersköterska?

Att man har ett gott bemötande och är förstående till individen med att den verkligen behöver hjälp och sin egen typ av hjälp. Det är olika förutsättningar beroende på vilka vårdtagare du arbetar med. Som undersköterska är du en social länk mellan många olika personer, en koordinator när det kommer till statuskoll och dagsbehov som exempelvis hur de mår och vad de behöver för hjälp under dagen.

Beskriv en dag på din arbetsplats!

Vi får rapportering av nattpersonalen om hur natten varit för vårdtagarna. Därefter ser vi över vad för arbete det finns under dagen, vilket kan ändra sig beroende på hur vårdtagarna mår. Tillsammans kollar vi hur vårdtagarna mår för att se hur de har sovit, vilka som ska iväg på dagsresa, om de ska få besök eller liknande. Vi i personalen delar upp ansvarsområdena som är kopplade till vårdtagarna så vissa hjälper till med aktiviteter medan andra hjälper de som har sovit dåligt.

Varför började du jobba i Uddevalla?

Jag bor i Uddevalla så främst av geografiska skäl, samtidigt som jag tycker att det är smidigt att jobba i kommunen. Det är en stor arbetsgivare och det finns möjlighet till ett flexibelt arbetsschema.

Vilka egenskaper är bra att ha som undersköterska?

Att du är lyhörd, flexibel och har empati när du arbetar med människor, speciellt med människor som pendlar i humör och energinivåer. Sen är det viktigt att tänka på ditt bemötande, att du är professionell och trygg i din roll. Och att du är en bra kollega oavsett vilken anställning du har.

Vilka utmaningar finns när man arbetar med människor?

Det är mycket omväxlande dagar där man spelar olika roller. I ena stunden behöver man vara mer bestämd mot en vårdnadstagare för att ibland vara den som håller handen när det är tufft. Du behöver ha en fingertoppskänsla, vara observant och kunna känna in känslor, lyssna och förstå vem du pratar med. En utmaning med att arbeta med vårdtagare som har demens är att alla är ständigt olika humör. Det kan både vara tålamodskrävande och lämna en tom på energi.

Vad krävs för att bli undersköterska?

Du kan läsa vård- och omsorg på gymnasiet för att studera till undersköterska, i min roll är det också bra med en utbildning mot demensvård. När du jobbar som undersköterska förväntas du jobba oregelbundna tider som exempelvis tidiga morgnar, sena kvällar eller varannan helg samt storhelger som jul och nyår. Som person behöver du vara duktig på att kommunicera och vara hjälpsam och empatisk.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Jag känner att mitt arbete är värdefullt och att jag gör en god insats. När jag möter tacksamhet från anhöriga och att jag är en trygghet för dem och vårdtagarna, det gör mig väldigt glad och stolt över mitt yrke. Sen har vi ett jättebra samspel och god relation inom vår arbetsgrupp.